EMOTIVNA BAŠTINA

Muzej prekinutih veza u Istanbulu

15.02.2010 u 14:08

Bionic
Reading

Portal Nytimes.com izvjestio je o novoj izložbi Muzeja prekinutih veza koja je 14. veljače otvorena u Istanbulu

Izložba donosi više od sedamdeset predmeta koje su muzeju darovali ljudi širom svijeta, a koji pričaju priču o nesretnom kraju neke romanse.  U stalnom postavu muzeja nalaze se najrazličitiji predmeti, od proteze za nogu i medvjedića sve do boce šampanjca i donjeg rublja.

Jedan je od izloženih predmeta mobitel je marke Nokia zamotan u celofan. U opisu poklona stoji: 'Trajalo je 300 dana. Dao mi je svoj mobitel, kako ga više ne bih mogla zvati.'
Među neobičnijim izlošcima su i pramenovi crvene kose koje je jedna žena iz Makedonije odrezala u trenutku bijesa zbog propale veze. Tu je i bočica ispunjena suzama koje je Njemica isplakala nakon prekida četverogodišnje veze s, kako navodi, 'savršeno prepredenim muškarcem'.

Kreatori originalnog i univerzalno dopadljivog projekta su Dražen Grubiša i Olinka Vištica, koji su na ideju došli 2006. godine, po prekidu veze. Razvrstavajući zajedničku imovinu, dvoje umjetnika su shvatili da je vrlo teško odreći se nekih osobnih i dragih predmeta, te su odlučili slične stvari sakupiti i od svojih znanaca.

Grubišić smatra da izložba ima i terapeutski karakter osobito za ljude koji su darovali osobne predmete. 'Svjedočim koliko je ljudima teško odreći se stvari koje sa sobom još uvijek nose energiju dvoje ljudi, ali jednom kada je poklone, oslobođeni su prošlosti i imaju priliku za novi početak', kazao je za Nytimes.com .

Muzej prekinutih veza dosad je gostovao u više od 12 zemalja širom svijeta.