EMOTIVNE RUŠEVINE

Muzej prekinutih veza predstavljen u Buenos Airesu

15.04.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Zagrebački Muzej prekinutih veza predstavio se prvi put u Južnoj Americi izložbom u Kulturnom centru 'Borges' u Buenos Airesu.

Izložba će se moći pogledati do nedjelje, 1. svibnja, a uz dio postava prikupljenog na dosadašnjim gostovanjima muzej će izložiti i nove donacije iz Argentine, objavio je Muzej prkinutih veza na svojoj facebook stranici.

Taj jedinstveni muzej, koji je nominiran i za titulu europskog muzeja godine, u svibnju je pozvan i na svjetski kongres muzeologa u Houstonu, gdje će jedna od tema biti 'Muzeji sutrašnjice'. Istodobno će, od 21. svibnja do 4. lipnja, houstonski muzej Blaffer Art ugostiti izložbu zagrebačkog muzeja. Svjetski muzeolozi također su pozvani da osobnim darovima obogate izložbu te da prisustvuju prezentaciji Muzeja prekinutih veza 25. svibnja.

Muzej prekinutih veza jedan je od 34 europska muzeja iz 15 zemalja nominiranih za prestižnu nagradu 'Europski muzej godine' koja će biti dodijeljena 21. svibnja u njemačkom gradu Bremerhavenu. Nagrada je utemeljena 1977. pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, a cilj joj je promicanje izvrsnosti na europskoj muzejskoj sceni te poticanje inovativnih muzejskih praksi koje doprinose boljitku društva.

Muzej prekinutih veza pokrenut je 2006. u Zagrebu, a od tada gostuje po svijetu kao putujuća izložba. Od listopada prošle godine nalazi se na stalnoj adresi u prizemlju Kulmerove palače na Gornjem gradu u Zagrebu.

Cilj mu je kreirati prostor 'zaštićenog sjećanja' za očuvanje materijalne i nematerijalne emotivne baštine prekinutih veza.

Na 300-tinjak četvornih metara izloženo je oko stotinu predmeta anonimnih donatora iz cijeloga svijeta. Svaki se izložak sastoji od predmeta, koji variraju od bizarnih do banalnih, te intimne, bolne ili duhovite ljubavne priče koja je uz njih napisana na hrvatskom i engleskom jeziku. Muzej ima osam soba, a predmeti su podijeljeni po tematskim grupama. Među izlošcima koji svjedoče o propalim ljubavima nalaze se najrazličitiji predmeti poput sjekire, vjenčanice, lisica za vezivanje, plišanih medvjedića, vrtnih patuljaka, donjeg rublja, mobitela, nožne proteze.