HRVATSKO-KINESki sporazum

Muzej antičkog stakla u Zadru potpisao suradnju s najvećim muzejom keramike na svijetu

09.10.2019 u 19:47

Bionic
Reading

Muzej antičkog stakla u Zadru i Muzej kineske keramike u Jingdezhenu, najveći muzej keramike u svijetu, potpisali su u srijedu u Zadru sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa

Potpisivanje sporazuma i izložba u Zadru dio su kulturno-umjetničkih i turističkih programa kojima se Hrvatska i Kina predstavljaju u sklopu Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

"Ovim činom službeno smo postali prijateljski muzeji. Osam mjeseci trajali su dogovori i iznimno nas veseli što je upravo Muzej antičkog stakla izabran kao jedna od točaka proslave Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma. Na izložbi 'Putovanje porculana Putom svile – Izložba kulture kineskog porculana', koja se u petak otvara u Zadru, vidjet ćemo vrhunski kineski porculan. Od 60-ak izloženih eksponata neki su rariteti i pod najvećim su osiguranjem iz Danske dovezeni u Zadar", rekao je ravnatelj Muzeja antičkog stakla Ivo Fadić. Istaknuo je kako će se obje strane zauzeti za dugoročnu suradnju i razmjenu izložaba te za uspostavu suradnje u znanstvenim istraživanjima i edukaciji.

Stručni djelatnici Muzeja u Jingdezhenu istaknuli su kako udaljenost Hrvatske i Kine, koja se mjeri u tisućama kilometara, nije spriječila komunikaciju i interakciju između kineske i hrvatske kulture još od Marka Pola u 13. stoljeću.

Muzej kineske keramike u Jingdezhenu najstariji je, najveći i među najvažnijim muzejima keramika s kolekcijom od 40.000 predmeta. Na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru bit će izloženo 60 artefakata, većim dijelom modernijih umjetničkih djela, ali i pojedinih iznimno vrijednih kulturnih relikata. Program će upotpuniti predavanje te multimedijalni postav s prikazom filmova i videozapisa o kineskoj kulturi i porculanu.