KREATIVNA EKONOMIJA

Muze Glasgowu i Berlinu predstavile zavičaj bajki

26.11.2008 u 15:34

Bionic
Reading

Studio za kulturni menadžment Muze predstavio je projekte 'Ogulin zavičaj bajke' i 'Ogulinski festival bajke' na prestižnim međunarodnim skupovima Creative Clusters u Glasgowu i Berliner Marchentage u Berlinu

Glavne teme ovogodišnje konferencije Creative Clusters, koja se održavala od 17. do 21. studenog u Edinburgu i Glasgowu u Škotskoj, bile su kreativne ekonomije u malim zemljama, nove tehnologije i film, festivalske kulturne politike i strateško vođenje u području kreativne ekonomije. Razvojni kulturno-turistički projekt 'Ogulin zavičaj bajke', temeljen na baštini bajki i priča, predstavljen je zajedno s dva uspješna projekta iz Škotske i Norveške na temu pripovijedanja (storytellinga), a brojne kolega i publika ocijenili su ga kao inovativan i poticajan.

'Ogulinski festival bajke' prezentiran je u sklopu Berlinskih dana bajke, najvećem festivalu ove vrste na svijetu. S više od 850 događanja na oko 350 lokacija i preko 150 tisuća posjetitelja, ovo je najveći projekt Märchenland - Njemačkog centra za kulturu bajki, koji radi na očuvanju i promoviranju usmene tradicije i pisane riječi bajki, legendi i priča u raznolikim kulturnim i društvenim aspektima.

Glavna tema festivala koji se ove godine održavao od 6. do 23. studenog u Berlinu bile su maštovite interpretacije bajki, ali i suvremenih priča za djecu i odrasle koje izvode educirani pripovjedači ili poznati pisci.

'Ogulinski festival bajke', na kojem je ove godine gostovao program Berlinskog festivala, pozitivno je primljen pri predstavljanju u Njemačkom centru za kulturu bajki te je dogovorena daljnja suradnja između dva festivala na zajedničkim projektima, stvaranju šire međunarodne suradnje na polju povezivanja europskih središta baštine bajki i priča te daljnja razmjena programa.

Oba projekta nastala su u suradnji s TZ Grada Ogulina i Udruge 'Ogulinski festival bajke', a projekti su predstavljeni uz financijsku potporu TZ Grada Ogulina i Ministarstva kulture RH.