NOVE AKVIZICIJE

MUO predstavlja najzanimljivije otkupljene radove

12.04.2013 u 13:38

Bionic
Reading

Izbor nekoliko stotina najzapaženijih umjetnina, od njih oko deset tisuća kojima je Muzej za umjetnost i obrt (MUO)u proteklih deset godina obogatio svoj fundus, predstavit će se na izložbi 'Akvizicije MUO - Iz prošlosti za budućnost, 2003.-2013.', koja će se održati od 16. travnja do 9. lipnja u tom zagrebačkom muzeju

Izložba je rezultat kontinuiranog rada tijekom deset godina i više, a nadam se da će biti i poticaj da se i kod nas progovori o politici otkupa, kao jednoj od najvažnijih tema svjetskih galerija i muzeja, rekao je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović na današnjoj konferenciji za novinare.

Ukupni broj pribavljenih umjetnina triput je veći od broja predmeta predstavljenih u stalnom postavu, a otkupljivani su sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture i donacijama građana.

Riječ je o zbirci i predmetima koji će dobiti novu vrijednost i sadržaj na izložbama koje koje će u idućim desetljećima puniti taj izložbeni prostor, rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, dodavši da je više od 90 posto predmeta prikupljeno uz pomoć gradskog proračuna.

Ocijenila je kako će izložba potaknuti buduće donatore da prepoznaju vrijednost očuvanja hrvatske kulturne baštine, ali i da će pobuditi veliko zanimanje i Zagrepčana i turista.

Rijetke su prigode da se taj dio akumuliranog i skrivenog blaga prikaže javnosti i zato je izložba akvizicija jedinstveni uvid u taj dio temeljne djelatnosti Muzeja za umjetnost i obrt, istaknula je urednica kataloga izložbe Anđelka Galić.

Četvrta izložba akvizicija u povijesti Muzeja počinje nizom baroknih skultpura iz zbirke Rošić, artefaktima vrijednima jer je riječ o ostatcima oltarnih ansambala kojih više nema, te predstavljaju jedini trag nestale barokne hrvatske baštine.

Izložit će se, među ostalim, djela Ivana Picelja, Borisa Bućana, Sergija Glumca, a među najvećim otkupima u povijesti muzeja je i cjelovit korpus hrvatske grafike iz zbirke uglednog arhitekta i kolekcionara Edvina Šmita.

Prvi put javnosti će se predstaviti zbirka Magjer koja se sastoji od slika starih majstora od 14. do 19. stoljeća, slika najistaknutijih hrvatskih slikara prve polovice 20. stoljeća do izuzetnih primjeraka namještaja.

Među donacijama posebno mjesto zauzima velika donacija bračnog para Tuškan iz američkog grada Cincinnatija, koji su Muzeju darovali skoro 600 slika, grafika, crteža, skulptura, predmeta od srebra, stakla, tekstila čime se ta obitelj svrstala u red najznačajnijih donatora Muzeja.

MUO se tijekom više od 130 godina profilirao kao kulturno-povijesni i umjetnički muzej s fundusom od više od sto tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti te dvadeset zbirki u širokom rasponu umjetničkih područja.

Izložbu prati opsežni katalog u kojem se predstavlja otkupna i sakupljačka politika Muzeja za umjetnost i obrt te elaborira najznačanije akvizicije.