DAN NA DAR

MSU slavi deveti rođendan, a evo što tom prigodom nudi posjetiteljima

05.12.2018 u 11:18

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti 8. prosinca obilježava devetu godišnjicu useljenja u novu zgradu i, već tradicionalno, na taj dan ima cjelodnevni besplatni ulaz i brojne programe za sve uzraste i interese

Od ukupno 19 besplatnih programa koje MSU poklanja posjetiteljima za svoj rođendan, četiri su posvećena velikoj aktualnoj izložbi 'Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno', od kojih su dva stručna vodstva s početkom u 17.15 sati te će posjetitelji imati priliku upoznati slikaricu Jadranku Fatur i od nje saznati kako su nastajale ikoničke slike ove najvažnije domaće predstavnice hiperrealizma.

  • +6
Jadranka Fatur Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Filip Beusan

Kustosica Martina Munivrana govorit će o tome koliko dugo su trajale pripreme za izložbu, odakle su sve slike posuđene i zašto je koncepcija izložbe takva da obuhvaća pregled najboljih američkih fotorealista i izbor mlađih domaćih umjetnika koji su u nekom trenutku svog života slikali u maniri hiperrealizma.

Muzej, osim toga, u 19 sati organizira vodstvo kroz izložbu velikana hrvatskog stripa Andrije Maurovića, a ranije tijekom dana vodstvo kroz stalni postav 'Zbirke u pokretu' (11.30 - 12 sati).

Andrija Maurović: Između političkih ideologija i pornografije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivana Asić/HPM

Uz izložbu 'Games and Politics / Igre i politika', koja prikazuje politički i socijalno angažirane videoigre nastale nakon 2004., posjetitelji će moći isprobati čak 16 igara koje propituju različite aspekte suvremenog društva, kao što su: politička odlučivanja (Democracy 3), rodna problematika (Perfect Woman), država koja nadzire (TouchTone i Orwell), rat dronova (Killbox), odnos prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpor prema totalitarnim sustavima (Yellow Umbrella), moć medija (The Westport Independent), prošla ili aktualna politička događanja (The Cat and the Coup und Madrid) i posljedice ratnih događanja (This War of Mine). Uz izložbu, MSU organizira nekoliko panela na temu ispreplitanja videoigara, društva i umjetnosti. Na jednome od njih, u 20 sati, Jelena Visković prvi put će u Hrvatskoj predstaviti gaming projekt koji je osmislila za prestižni Victoria&Albert Museum iz Londona.

Poznati street art umjetnik Lonac u 15 sati će u razgovoru s Martinom Munivranom predstaviti novi hiperrealistični mural u muzejskom kafiću i govoriti o svojoj nedavno započetoj praksi izlaganja u muzejsko-galerijskim institucijama, pri čemu ruši barijere između street art umjetnosti i zidnog slikarstva. Sat kasnije umjetnik Miron Milić s kustosicom Ivanom Kancir razgovarat će o svome novom ciklusu radova 'Kongres sjena', koji se može vidjeti u MSU galeriji.

  • +2
Miron Milić, Kongres sjena Izvor: tportal.hr / Autor: Miron Milić/MSU

MSU predstavlja i bogato ilustriranu publikaciju, katalog velike izložbe o arhitekturi Jugoslavije u njujorškoj MoMA-i, koja je privukla veliku međunarodnu pozornost ove godine - 'Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980'. O publikaciji će u MSU caféu u 11 sati govoriti autori tekstova i suradnici na izložbi Tamara Bjažić Klarin, Sanja Horvatinčić, Maroje Mrduljaš, Snježana Pintarić i Vesna Meštrić.

  • +6
'Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980' Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Tu su i rođendanski programi za djecu, poput kreativne radionice na kojoj će se u prostoru Dječje galerije od 11 do 19 sati izrađivati rođendanska maketa muzeja, odnosno meandarske zgrade autora Igora Franića koja je od otvorenja 2009. do danas postala jedan od simbola Novog Zagreba.

Detaljan program devetog rođendana MSU-a proučite na Facebooku.