KIKLOP ODGOVARA

Mrle prekrio penis premijerkinim portretom

05.10.2010 u 09:52

Bionic
Reading

Na Sceni Gorica premijerno je izveden Euripidov 'Kiklop' u režiji Ivice Buljana, a posljednja predstava za mandata Senke Bulić u velikogoričkom kazalištu direktno ismijava premijerku Jadranku Kosor

Damir Martinović Mrle iz riječke grupe Let 3 od početka predstave na sceni je bez gaća, da bi u jednom trenutku prekrio svoje spolovilo portretom predsjednice Vlade Jadranke Kosor.

Radi se o izravnoj provokaciji usmjerenoj ka premijerki, ali i lokalnom velikogoričkom HDZ-u koji na čelu Pučkog otvorenog učilišta više ne želi Senku Bulić, redateljicu i glumicu koja je dovela kazalište u Veliku Goricu.

Ona je još uoči premijere 'Kiklopa' najavljivala da će predstava biti prava bomba i oproštaj sa stilom. Na koncu, kako golotinja, posebno kad je pokazuju momci iz Leta 3, više ne može skandalizirati gotovo nikoga, za pričekati je reakciju na Mrletov penis obložen premijerkinim smiješkom.

'Kiklop' je na repertoaru velikogoričkog kazališta, a riječ je o jedinoj sačuvanoj Euripidovoj satirskoj drami, kakve su se izvodile nakon tragedija u staroj Grčkoj.

Temeljena je na poznatoj Homerovoj priči o Odisejevom susretu s Kiklopom.

Uloga Kiklopa pripala je Zoranu Prodanoviću Prlji iz Leta 3, a Odiseja glumi mladi Marko Cindrić.

Predstava je aktualizirana utoliko što kritizira hrvatske političare i poimanje demokracije, a da bi se to postiglo, bilo je potrebno prijeći granicu političke korektnosti, kazao je pred premijeru režiser Buljan.

Na tportalu uskoro čitajte kazališnu kritiku 'Kiklopa'.