BANKSYJEV MILJENIK

Mr. Brainwashu prijeti tužba za plagijat

11.03.2011 u 11:47

Bionic
Reading

Fotograf Glen Friedman tužio je sve popularnijeg 'undergorund' umjetnika Mr. Brainwasha zbog plagiranja njegove fotografije rap benda Run DMC

Thierryja Guetta, poznatijeg kao Mr. Brainwash, koji je svjetsku slavu postigao ponajviše zahvaljujući dokumentarnom filmu 'Exit through a giftshop' uličnog umjetnika Banksyja, fotograf Glen Friedman tužbi za kršenje autorskih prava. Friedman tvrdi da je Guetta reproducirao njegovu fotografiju rap benda Run DMC iz 1985. bez traženja autorizacije i iskoristio je u svojim plakatima, kolažima, printevima i razglednicama, prvi put predstavljenima na izložbi 'Life Is Beautiful' 2008.

Guetta negira plagiranje te se poziva na američki zakon o poštivanju autorskih prava prema kojemu je dopušteno ograničeno korištenje autorskih radova u svrhu parodije i sličnog kreativnog izražavanja.

Problemi s nepoštivanjem autorskih prava rijetki su na uličnoj i takozvanoj 'undergorund' umjetničkoj sceni koje je Mr.Brainwash i sam postao dijelom. U dokumentarnom filmu misterioznog Britanca Banksyja prikazan je nastanak i razvoj Mr. Brainwasha koji je od čovjeka opsjednutog snimanjem apsolutno svega te praćenja uličnih crtača i sam odlučio postati umjetnikom. Nakon što je nekoliko godina proveo bilježeći svojom kamerom napete noćne izlete poznatih grafitera, odlučio je i sam ostaviti svoj trag. Tim je povodom neko vrijeme lijepio plakate samoga sebe, lika snimatelja s prepoznatljivim šeširom, diljem Kalifornije. Ponukan uspjehom Banksyjeve izložbe u muzeju Bristol, i sam je poželio nešto veliko te je svog svjetski poznatog prijatelja zamolio za uslugu promocije 'vlastitih' radova, na što je on pristao. Zaposlivši tim talentiranih crtača, educiranih grafičara i dizajnera Thierry Guetta počeo je industrijski proizvoditi djela po uzoru na poznate ulične crtače te kralja pop arta Andyja Warhola.

Njegovi radovi stilski nimalo ne odstupaju od djela umjetnika u kojima pronalazi uzore. Unatoč manjku originalnosti i talenta, Mr. Brainwash pronašao je svoju publiku te prodaje radove po tisućama dolara. Kako je za njegovu slavu najvećim djelom zaslužno prijateljevanje sa svjetski poznatim uličnim umjetnicima poput Banksyja i Sheparda Faireyja, dio javnosti smatra ga upravo njihovom kreacijom, odnosno još jednom psinom gerilske umjetnosti koja dobro dočarava duh današnjeg vremena. Oni koji su pogledali dokumentarac imali su prilike uočiti Banksyjevo razočaranje vlastitom kreacijom u vidu Mr. Brainwasha, ipak poznajući njegovu sklonost poigravanju s javnosti, ideja o dobroj glumi nije posve isključena.