INOVATIVNI POKUŠAJI

Može li Instagram oživjeti poeziju?

14.03.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Da poezija može dospjeti do brojnog čitateljstva, dokazuje Rio Jones, tajnoviti pjesnik iz Philadelphije, koji zasad skriva svoj pravi identitet i objavljuje fotografije na kojima je maskiran maramom

Kombinirajući elemente poezije, vizualne umjetnosti i glazbe, uz vintage font pisaće mašine, njegov profil vrlo brzo nakon objavljivanja stekao je vjernu sljedbu od 4.000 korisnika Instagrama te je Jones postao nova spisateljska zvijezda te društvene platforme.

Njegov pseudonim referenca je na lik Jessieja Jonesa iz dječje knjige 'The Real Texas Rangers'.

'Najraniji pisci na Bliskom istoku smatrali su egoističnim pisati bilo što pod svojim pravim imenom. Mislili su da niste samo zahvalni 'kanali' muze koja putuje kroz njih i daje im inspiraciju, tako da su izmišljali imena kako bi pohvale pripale tom entitetu a ne njima', objašnjava pjesnik čija su glavna obilježja odanost formi i idejama o prirodi koja je povezana s ljudskom sviješću. Taj dio nasljeđe je njegova boravka u meksičkom gradu Juchitánu de Zaragozi, mjestu gdje božica mjeseca, noćno nebo i zvijezde aktivno žive u centru kulturnih korijena.

Kao i ime, pjesnikov identitet zaštićen je maramom kojom skriva lice, a taj 'dizajn' inspiriran je tradicionalnim izgledom juchitanskog lokalnog stanovništva, zemljoradnika i ribara koji su konstantno pokrivenih lica zbog rada na vrućini i prašini.

Uz poeziju, Jonesova je strast kombiniranje raznih medija: uglazbljuje svoje pjesme i slika.

'Želim da nosimo poeziju, da je udišemo, pušimo i vratimo u život. Naravno da bih volio živjeti samo od pisanja poezije. To je san svakog pisca. Više od svega želim podržati umjetničku zajednicu, ostvarivati suradnje na raznim projektima, biti dio budućnosti poezije i umjetnosti', zaključio je.