PUTUJUĆE IZDANJE

Motovunski festival od 6. do 8. kolovoza u Rijeci, otvara ga srpska komična drama o djevcu u tridesetima

04.08.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Motovun Film Festival, koji se ove godine održava u posebnom 'putujućem' izdanju pod naslovom 'Motovun putuje', gostovat će od 6. do 8. kolovoza u riječkom Ljetnom Art-kinu s tri kratkometražna filma i tri filma dugog metra.

Program otvara srpska komična drama 'Moj jutarnji smeh', u nastavku slijedi francusko-belgijska drama 'Zaposlene djevojke', a gostovanje zatvara nagrađivana čileanska povijesna drama "Bijelo na bijelom".

'Moj jutarnji smeh' priča je o zakašnjelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana (i cijeloj jednoj generaciji odgajanoj 'pod staklenim zvonom') koji konačno mora preuzeti odgovornost, suočiti se sa životom, ali i riješiti pitanje koje ga muči – u svojim tridesetima i dalje je djevac. Film je među kritičarima dosad opisan raznim epitetima – kao rijetko dobro skrojeno filmsko djelo, nasljednik crnog vala, drama koja će gledatelje nasmijati ili komedija koja će ih rasplakati.

Francusko-belgijska drama 'Zaposlene djevojke', na programu 7. kolovoza, prati tri seksualne radnice koje svakodnevno odlaze iz Francuske u Belgiju kako bi radile svoj posao, a na kraju jednog dugog i toplog dana povezuje ih zajednička tajna. "Zaposlene djevojke" priča je o radnicama bordela, majkama, suprugama i djevojkama u potrazi za svrhom, svakodnevnim junakinjama u neprekidnoj borbi za obitelj, opstanak i dostojanstvo.

Posljednji film s motovunskog brda filmova španjolsko-čileanska je povijesna drama 'Bijelo na bijelom'. Krajem 19. stoljeća, fotograf Pedro dolazi u Ognjenu zemlju kako bi ovjekovječio vjenčanje misterioznog zemljoposjednika Portera i njegove maloljetne mladenke Sare. U Porterovom odsustvu, Pedro postaje sve opsjednutiji Sarinim fotografijama. Kada se njegova opsesija razotkrije, Pedro za kaznu dobiva zadatak zabilježiti 'stvaranje povijesti' – kolonizaciju nove zemlje i genocid domorodačkog stanovništva.

Dobitnik nagrade za najbolju režiju u programu Horizonti Venecijanskog festivala, 'Bijelo na bijelom' postavlja bolna pitanja o problematičnom odnosu estetike, morala te osobne i društvene odgovornosti.

U klasičnoj festivalskoj maniri, prije dugometražnog filma prikazat će se i filmovi kratkog metra i to redom: crnogorska drama 'Posjeta' Đorđa Vojvodića, francuska komedija 'Ljetni post' i iranska drama 'Zmajevi'.

Projekcije filmova održavaju se u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena program se održava u dvorani Art-kina. Filmovi se prikazuju s hrvatskim i engleskim titlovima.