ŽALE ZA KOMUNISTIMA

Moskva protiv Solženjicinove ulice

15.12.2008 u 12:35

Bionic
Reading

Moskovski komunisti pobunili su se protiv preimenovanja Velike komunističke ulice koja danas nosi ime Aleksandra Solženjicina, žrtve komunističkog režima

Nedugo nakon smrti ruskog pisca Aleksandra Solženjicina, ovoga ljeta predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev odlučio je moskovsku Boljšuju komunistkuju ulicu (Veliku komunističku ulicu) nazvati prema slavnom piscu, no stanovnici novoimenovane Solženjicinove ulice zajedno s lokalnim komunistima pobunili su se i traže vraćanje starog imena koje veliča komunizam.

Ne slažu se s predsjednikovom odlukom zato što je Solžnjicin svojim djelima i životom potvrdio mjesto značajnog kroničara komunističke represije, a kao sasvim praktičan razlog navode i zakonsku odrednicu prema kojoj mora proći deset godina od smrti neke osobe kako bi se po njoj nazvala ulica. Tako u Moskvi već danima traje prepucavanje koje se manifestira skidanjem i vraćanjem ploče s imenom ulice.

Koliko se poštuju zakonska pravila o preimenovanju ulica, svjedoči i primjer Ulice Borisa Jeljcina u njegovu rodnom Jekaterinburgu, nazvane tako prije nepunih godinu dana, vrlo kratko nakon smrti ovog bivšeg ruskog predsjednika.