RECESIJA POGODILA I KIKLOPE

Morosin i Kreslin otvaraju Sajam knjige u Puli

01.12.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Usprkos poteškoćama s financiranjem, 15. Sajam knjige u Puli otvara se 4. prosinca, a na svečanom otvaranju nastupit će Livio Morosin sa svojim bendom i slovenski kantautor Vlado Kreslin

Inozemna zvijezda ovogodišnjeg Sajma je argentinsko-kanadski književnik Alberto Manguel, koji će otvoriti Sajam. Istovremno se u Puli otvara i Festival dječje knjige Monte librić.

Svečana dodjela knjižne nagrade Kiklop, kao središnji dio ovogodišnjeg 15. Sajma knjige u Istri, održat će se pred publikom na velikoj pozornici središnje dvorane Sajma u Domu hrvatskih branitelja u petak, 11. prosinca, s početkom u 13 sati. Organizatori su najavili prisutnost svih nominiranih autora i predstavnika nakladnika, u 13 kategorija, u koliko se ove godine dodjeljuju nagrade prema ocjenama stručnog glasačkog tijela koje je ove je godine činilo 300 prijavljenih glasača.

Glavni voditelj dodjele bit će Aljoša Pužar, riječki kulturolog, lektor i docent na Sveučilištu za strane studije u Seoulu u Koreji. Ukupno 13 recesijskih Kiklopića dobit će eminentni hrvatski autori, dok će Aleksandaru Flakeru, dobitniku prvog priznanja za životno djelo, biti uručen klasični, predrecesijski Kiklop težak 6,2 kg i visok 34 centimetra, ističu organizatori Sajma.

Posljednjeg dana, u nedjelju, 13. prosinca, plesač i koreograf Matija Ferlin Sajmu će pokloniti svoj nastup i izvest će isječak iz preformansa slovenske koreografkinje Maje Delak 'Serata artistica giovanile', premijerno izvedenog u svibnju 2008. Riječ je o svojevrsnoj odi suvremenoj avangardi odnosno slovenskom avangardnom pjesniku s početka 20. stoljeća Srečku Kosovelu u sedam slika, od kojih će Ferlin izvesti jednu od slika tumačeći samog Kosovela.