LJETNE NOĆI TEATRA EXIT

Monolog 'kontrabasista' Renea Medvešeka

23.07.2010 u 15:30

Bionic
Reading

U sklopu Ljetnih noći Teatra EXIT 27. srpnja bit će izvedena predstava 'Kontrabas' Patricka Süskinda koju je preveo, postavio i izvodi Rene Medvešek

'Kontrabas' je napisan 1981, preveden na 27 jezika i jedan je od najigranijih njemačkih komada.

Za hrvatsku ga je publiku preveo i postavio Rene Medvešek koji ujedno i izvodi cijelu predstavu.

Komad je zapravo monolog jednog kontrabasista koji slobodno vrijeme provodi u zvučno izoliranoj sobi boreći se sa svojim problemima i kroničnim 'nedostatkom tekućine'.

Razmekšana jezika upušta se u srdačno i opširno izlaganje o svom instrumentu, koje, proporcionalno s brojem čašica, postaje sve prisnije, ne bi li se, uz obilje samoironije i duhovitih komentara, postupno pretvorilo u iskrenu životnu ispovijed dobro nam poznatog malog građanina, u još jedan njegov srčani pokušaj kritike ovog društva i ovakvog života.

''Kontrabas' kao tekst ostavlja dojam skromnosti. Na početku pomalo komičan, kasnije pomalo tužan. No ispod svake linije i digresije krije se svemir pitanja. A sva ih možemo svesti na zajedničko. U kojoj mjeri smo u mogućnosti birati put kojim ćemo krenuti? I hoćemo li pronaći baš onu stazu na kojoj možemo dati najviše ili ćemo jedva davati minimalno, dobro skriveni u mreži kompromisa i okolnosti? Nije to samo umjetničko pitanje. To je ljudsko pitanje. Jedno od onih što stvaraju povijest', napisala je dramaturginja Pavlica Bajsić

Premijera 'Kontrabasa' održat će se u utorak, 27. srpnja u sklopu Ljetnih noći Teatra EXIT u Muzeju za umjetnost i obrt, a izvedbe su najavljene i za 29. i 30. srpnja.