ZAGREBAČKA PROMOCIJA

Monografija Maka Dizdara

26.02.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Promocija monografije Maka Dizdara bit će održana u Bosanskom kulturnom centru u Ilici 44 u Zagrebu 3. ožujka u 19 sati

Monografija Maka Dizdara intenzivno je pripremana i rađena nekoliko posljednjih godina, a bit će predstavljena povodom obilježavanja 90. godišnjice umjetnikova rođenja. Riječ je dvotomnoj monografiji posvećenoj Makovom poetskom stvaralaštvu, a tiskana je u izdanju Fondacije Mak Dizdar.

'Slovo Makovo', prva knjiga monografije, obilan je izbor iz cjelokupnog Dizdarevog poetskog opusa. Druga knjiga monografije, 'Slovo o Maku', bavi se onim najznačajnijim ili najinteresantnijim što je, na našim prostorima i u svijetu, pisano o njegovoj poeziji. U knjizi je okupljen, dosad malo kome potpuno poznat, kritički i esejistički korpus posvećen djelu Maka Dizdara, nastao još za njegova života, a još mnogo više tokom skoro četiri desetljeća nakon pjesnikove smrti.

'Autori priloga u knjizi otkrivaju i tumače putove i putokaze, ideje, poruke i značenja Makove poezije u raznolikim, a katkad i potpuno iznenađujućim kontekstima, od njihova odnosa s problematikom 'bosanskog duha' do aveti postmodernizma, od poetske argumentacije mogućeg uspostavljanja bosanskog nacionalnog identiteta do vanvremenske univerzalosti bez adrese', rekao je o monografiji Enver Dizdar, pjesnikov sin.

U djelima su tako prvi put objedinjeni Dizdarevo pjesničko stvaralaštvo i analiza i kritika njegovih radova.

Promotori na zagrebačkom predstavljanju bit će dr. Amila Buturović sa Sveučilišta York u Torontu i akademik Tonko Maroević, a stihove Maka Dizdara na promociji će govoriti Božidar Boban i Enes Kišević.