'MALENA' U GAVELLI

Moderna bajka za odrasle između ljubavi i terorizma

15.01.2016 u 13:21

Bionic
Reading

Prva premijera zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle bit će u petak 22. siječnja autorski projekt radijskog i kazališnog redatelja Mislava Brečića "Malena", predstava najavljena kao moderna bajka za odrasle na razmeđi komedije i melodrame, u čijem je središtu ljubav.

Kako se ističe u najavi, riječ je o ljupkoj ljubavnoj epopeji kojom se Brečić na pozornici Gavelle predstavlja i kao dramski pisac, autor teksta koji istodobno možemo čitati kao razigranu komediju, sjetnu melodramu, modernu bajku za odrasle i partituru jasno artikulirane te nedvosmisleno usmjerene društvene kritičnosti.

"U središtu Brečićeve drame upravo je ljubav, lišena ukalupljenosti (malo)građanskih formi i nametnutnih stereotipa; ona je ovdje kreativna i pokretačka snaga, uz njenu se pomoć imamo snage mijenjati", dodaje se u najavi.

Brečićevi središnji likovi, Sin i Malena, lutaju zbiljskim i izmaštanim prostorima, praćeni Zborom kao predstavnikom naroda koji, tražeći rješenje svog nezadovoljstva, upire prstom, zahtjeva, nameće i odbacuje, različite ideje i koncepte.

"Jedna od njih je i terorizam, s čijim metodama i učincima Brečić vodi originalnu, otvorenu polemiku, lišenu optužbe, i možda upravo zato toliko humanu", stoji u njavi.

"Posrijedi je obrat u orijentaciji same oštrice društvene kritike: 'Uzrok našeg nezadovoljstva trebamo potražiti u nama samima', misao je upisana u temelje ovog scenskog tkiva. U tom smislu, 'Malena' je i poziv na promjenu, ali ne izvanjsku, već unutrašnju, i to promjenu koja se postiže – romantično, reći će neki – ljubavlju", dodaje se.

Sina i Malenu igraju Filip Križan i Anja Đurinović, a glumački ansambl još čine Ozren Grabarić (Inspektor), Ksenija Pajić (Mama), Sven Medvešek (Tata), Dijana Vidušin (Ljubavnica), Jelena Miholjević (Čistačica), Filip Šovagović (Policajac), te, u ulozi Zbora, Perica Martinović, Živko Anočić, Barbara Nola, Filip Šovagović, Ivana Bolanča i Stanislav Kovačić.

Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografkinja Tanja Lacko, kostime je napravila Marita Ćopo, koreograf je Matija Ferlin, autor glazbe Stanislav Kovačić a video projekcija Jasenko Rasol, dok je svjetlo oblikovao Zdravko Stolnik.

Mislav Brečić (1970.) diplomirao je kazališnu režiju na Kazališnoj akademiji u Utrechtu, Nizozemska. Od 1997. režirao je nekoliko kazališnih predstava i desetine radiodrama, za koje je dobio nekoliko nagrada. Zaposlen je na Hrvatskom radiju kao redatelj radiodrama.