'ERSTE FRAGMENTI'

Mladost (ni)je ludost: Devetero umjetnika na izložbi u zagrebačkom MSU

11.06.2019 u 12:12

Bionic
Reading

Pod motom 'Mladost (ni)je ludost' 12. lipnja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvara se izložba nove generacije mladih umjetnica i umjetnika izabranih na natječaju 'Erste fragmenti'. Odabrano je devetero najboljih, Grgur Akrap, Denis Butorac, Tea Jurišić, Jelena Petric, Ivan Prerad, Domagoj Rogina, Klara Rusan, Lana Stojićević i Diana Trohar, a na otvorenju će biti proglašen/a autor/ica najboljeg rada kojoj ili kojemu će biti dodijeljena Grand Prix nagrada od 10 000 kuna i prilika za samostalnu izložbu u Galeriji Kranjčar tijekom 2020.

'Izbor nije bio lagan zbog vrlo solidne kvalitete radova. Medijski je ponuda bila vrlo raznolika, od različitih instalacija, skulptura, do slikarstva, crteža i konceptualnih radova. Mislim da su svi članovi žirija uživali i da ćemo imati lijepu izložbu', istaknuo je prilikom odabira radova Vanja Babić, predsjednik stručnog žirija. Uz njega, članovi su bili i Patricia Kiš, novinarka i likovna kritičarka, Sebastijan Dračić, slikar i bivši fragmentaš, Tomislav Buntak, novi dekan Akademije likovnih umjetnosti te novopridružena članica, Martina Munivrana, kustosica MSU-a.

Izložba će biti otvorena do 19. lipnja 2019, a osim odabranih radova, ove će godine fragmenatašice i fragmentaši na zajedničkoj izložbi moći predstaviti i dodatan rad. 

Natječaj 'Erste fragmenti' organizira se od 2002., a u dosadašnjim izdanjima otkupljeno je 200-tinjak djela mladih likovnih umjetnika poput Tanje Deman, Sebastijana Dračića, Ivana Fijolića, Alema Korkuta, Ines Matijević Cakić, Lale Raščić, Zlatana Vehabovića i Matka Vekića.