NEMIRI U EGIPTU

Mladi štite knjižnicu u Aleksandriji

02.02.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Skupine studenata i školaraca brane Aleksandrijsku knjižnicu od prosvjednika koji su već nanijeli značajnu štetu egipatskim muzejima

Aleksandrijska biblioteka Alexandrina izgrađena je u spomen na slavnu Aleksandrijsku knjižnicu, osnovanu u 3. stoljeću prije nove ere te uništavanu čak četiri puta. Alexandrina je otvorena 2002. godine te posjeduje više od pet milijuna knjiga i starih rukopisa, a jedan od glavnih inicijatora projekta bio je predsjednik Hosni Mubarak, protiv čije su vladavine usmjereni protesti.

Zbog nemira u Egiptu i straha od prosvjednika koji su već nanijeli značajnu štetu muzejima i arheološkim nalazištima diljem zemlje, studenti i školarci danonoćno štite knjižnicu.

'Organiziraju dežurstva, osiguravaju prostor unutar i izvan knjižnice te pritom surađuju s vojskom', kazao je ravnatelj knjižnice Ismail Serageldin. U svom obraćanju javnosti Serageldin je zahvalio svima koji se trude očuvati kulturno nasljeđe Egipta. Istakao je i da ne strahuje za sudbinu knjižnice te da će ona svakako ostati zatvorena sve dok nemiri ne utihnu.

Prvo uništenje njene prethodnice, velike Aleksandrijske knjižnice, dogodilo se godine 47. prije nove ere, u vrijeme rimskog građanskog rata. Godine 270. rimski car Aurelijan uništio je ostatke glavne knjižnice tijekom vojne akcije na Aleksandriju, a treće uništenje dogodilo se 391. godine, u vrijeme rimskog cara Teodozija I. Godine 642. knjižnica je doživjela četvrto uništenje, kada su je osvojili Arapi koji su preoteli Egipat Bizantu.