IZLOŽBA SF LJUBAVNICE

Mlade umjetnice u pretapanjima znanstvenog i fantastičnog

14.03.2014 u 10:26

Bionic
Reading

U Galeriji SC, 14. ožujka u 20 sati otvara se izložba 'SF ljubavnice - fantastične s primjesama znanstvenog', na kojoj svoje radove izlažu mlade umjetnice Tamara Bilankov, Hrvoslava Brkušić, Luana Lojić, Stella Leboš, Ivana Pipal i Ana Vuzdarić. Izložba je otvorena do 21. ožujka 2014. radnim danom i subotom od 18 do 21 sat uz prisustvo autorica koje će posjetitelje provesti kroz postav

SF Ljubavnice su neformalni kolektiv mladih autorica, studentica i diplomantica Odsjeka za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, čije je zajedničko područje interesa siva zona pretapanja znanstvenog i fantastičnog.

'Ovaj projekt rade ne samo kao umjetnice za umjetnike, već žele širini, duljini, visini i vremenu galerije priključiti i dimenziju istraživanja, propitivanja, igre i mašte te je otvoriti svima.

One u galerijskom prostoru preuzimaju ulogu promatračica i znanstvenica igrajući se nasljeđem koje su im ostavili Ija, Europa, Kalisto i Ganimed, kao zvjezdana tijela i kao ljubavnice', stoji u najavi izložbe.

U sklopu projekta će se tokom tjedna održati neformalni razgovori s Davorom Horvatićem sa Zavoda za teorijsku fiziku čestica i polja i Miletom Karlicom iz zagrebačke zvjezdarnice na temu astronomije, astrofizike, paralelnih svemira, percepcije vremena itd…

Za vrijeme trajanja izložbe ispred Galerije je predviđeno i puštanje meteorološkog balona koji će ponijeti kameru do visine od nekoliko desetaka kilometara i tako se probati približiti granici svemira.


Tamara Bilankov (1988, Split) unutar svojih radova iscrpljuje različite egzistencijalne teme najčešće kroz medij tijela i u tom smjeru nastavlja razvijati svoj rad. Nakon završetka srednje škole profesionalno se bavi novinarstvom, a od 2009 do 2010 radi kao glavna urednica programa Splitske televizije. Prvostupnik je filma i videa na Umjetničkoj Akademiji u Splitu, a trenutno priprema diplomski rad na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Hrvoslava Brkušić (1982.) diplomirala je filmsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i magistrirala na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U umjetnosti je zanima istraživanje i saznanja koja izlaze u interpretiranom obliku onog što je saznala
tijekom istraživanja kroz različite medije.

Stella Leboš (1988, Zagreb) završava studij na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Umjetnički se izražava u različitim medijima - film, video, zvučne i video instalacije te live nastupi.

Luana Lojić (1991, Pulia) studira na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetosti u Zagrebu.

Ivana Pipal (1990, Zagreb) završava diplomski studij na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Vizualna umjetnica u medijima instalacije, ilustracije i animacije.

Ana Vuzdarić (1983, Zagreb) diplomirala je modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i priprema diplomski rad na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se pisanjem znanstvene fantastike čiju tekstualnu formu proširuje u medij umjetničke multimedijalne instalacije.