140. OBLJETNICA POSTOJANJA

Mjesec slavlja u Šibenskom kazalištu

13.01.2010 u 14:22

Bionic
Reading

Slavlje 140. rođendana Šibenskog kazališta započelo je izvedbom komedije 'Miss Univerzal' Sergeja Mioča, u izvedbi kazališne udruge Talija

Boris Buzančić i Ana Karić u predsatvi 'Ljubavna pisma'

Šibensko kazalište je otvoreno 1870. godine, a prva predstava, 'Kip od mesa' Teobalda Ciconija, u njemu je izvedena 29. siječnja, kada se slavi Dan kazališta. Proslava koja će trajati mjesec dana započela je u vedrom tonu, sinoćnjom izvedbom komedije 'Miss Univerzal' Sergeja Mioča i kazališne udruge Talija. Slavljenički mjesec nastavit će gostovanje Scene Gorice i predstave 'Ljubavna pisma' (21. siječnja) u kojoj igraju doajeni hrvatskog glumišta Ana Karić i Boris Buzančić. Šibenski baletni studio Collegium musicum izvest će predstavu 'Šumska bajka' u koreografiji Sokole Draganić-Vrančić 24. siječnja.

Izložba skica svečanog zastora koji je za 140 godina Šibenskog kazališta izradio slikar Matko Trebotić bit će otvorena 27. siječnja. Trebotićev zastor inspiriran je Šibenikom, a na njemu će se naći i portreti dvanaest Šibenčana koji asociraju na glave s friza Jurja Dalmatinca.

Na Dan Šibenskog kazališta, 29. siječnja, bit će izvedena drama 'Svečana večera u pogrebnom poduzeću' autora Ive Brešana u režiji Zorana Mužića i izvedbi zagrebačke Komedije. U predstavi igraju Igor Mešin, Vinko Kraljević, Ranko Tihomirović, Goran Malus, Nada Abrus, Ivica Zadro, Davor Svedružić, Tomislav Martić, Vid Balog, Zvonimir Zoričić, Željko Duvnjak i Saša Buneta.

Izuzev bogatog kazališnog programa, na rasporedu su i večeri poljske poezije, predavanja i koncert sopranistice Nikoline Mazalin uz klavirsku pratnju Pavla Mašića, nastup jazz grupe Black Coffee i humanitarni koncert 'Pismo moja, hrli tamo'.

Program će završiti 7. veljače u Virovitici gdje će šibenski kazališni ansambl gostovati s predstavom 'Škrtičina'.