DRUŽENJE S PISCIMA IZ 60-TIH

Mirko Kovač najavio rad na memoarskoj prozi

18.12.2008 u 11:00

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) održalo je skup posvećen književnom djelu svoga člana, romanopisca, pripovjedača i scenarista Mirka Kovača, u povodu 70. obljetnice njegova rođenja.

Mirko Kovač kao zvijezda srpske književnosti 80-ih godina, početkom 90-ih doselio se u Hrvatsku, izražavajući time protest protiv Miloševićeve diktature, rekao je predsjednik HDP-a Velimir Visković, dodavši kako je prihvativši hrvatski jezik postao važan pisac hrvatske književnosti.

U srpskoj književnosti Kovač se pojavio 60-ih godina kao sljedbenik crnovalovske stvarnosne poetike, a već ga se sedamdesetih i osamdesetih tretira kao živog klasika, prisjetio se Visković, ustvrdivši da je Kovač danas hrvatski, srpski, crnogorski i bosanski pisac.

Mirko Kovač istaknuo je da mu je razdoblje provedeno u Hrvatskoj najplodonosnije i najbolje, te je najavio rad na memoarskoj prozi o druženju s piscima od 60-ih godina.

Izdavačka kuća Fraktura od 2003. objavila je deset svezaka Sabranih djela Mirka Kovača, a za iduću godinu u pripremi su još tri, rekao je urednik Seid Serdarević. Za posljednji izdani roman 'Grad u zrcalu' dobio je pet književnih nagrada.
Mirko Kovač rođen je 1938. u Petrovićima kod Bileće. Studirao je dramaturgiju u Beogradu, gdje je i živio do početka 90-ih. Od 1962. objavljuje romane, pripovijetke, eseje i drame. Autor je kultnih knjiga 'Gubilište', 'Ruganje s dušom' i 'Vrata od utrobe'. Autor je i scenarija nekih od najboljih filmova, poput Lisica i Večernjih zvona.