RETROSPEKTIVA 30-GODIŠNJEG RADA

Mirko Ilić nagrađen u Rijeci

26.05.2009 u 10:29

Bionic
Reading

Likovna nagrada grada Rijeke 'Ivo Kalina' za 2008. dodijeljena je u Gradskoj vijećnici Mirku Iliću za retrospektivnu izložbu pod nazivom 'Mirko Ilić: strip/ilustracija/dizajn/multimedija 1975.-2008.'

Izložba je održana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 4. srpnja do 27. kolovoza.
Likovnu nagradu 'Ivo Kalina' utemeljio je grad Rijeka sa željom da oda poštovanje Ivi Kalini i njegovu umjetničkom doprinosu. Nagrada od 20.000 kuna bruto dodjeljuje se za najbolju likovnu izložbu suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijama i javnim prostorima na području Rijeke. Odluku o ovogodišnjoj nagradi donijelo je stručno prosudbeno povjerenstvo u čijem su sastavu Nataša Ivančević, Ervin Dubrović, Igor Eškinja, Branko Lenić i Plamena Šarlija.

U obrazloženju nagrade stoji da je ta izložba cjelovito predstavila 30-godišnje Ilićevo stvaralaštvo. Ilić svojim autorskim radom kreativno propituje i kritički interpretira društvenu stvarnost vremena u kojemu živimo, a tijekom dugogodišnjega plodonosnog stvaralaštva mnogostruko je povezan i s Rijekom, stoji u obrazloženju.

Retrospektivna izložba ostvarena je u organizaciji Društva za istraživanje popularne kulture Vizum i Agencije Polikom, a bila je postavljena u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU-a u svibnju 2008. Riječki MMSU preuzeo je izložbu, nadopunio autorovim radovima iz svojeg fundusa te postavio. Koncepciju i postav riječke izložbe osmislili su Dejan Kršić i Ljubica Dujmović-Kosovac.

Mirko Ilić, zahvaljujući na nagradi, istaknuo je doprinos Dejana Kršića i Ljubice Dujmović-Kosovac toj izložbi. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, uručujući dobitniku nagradu, istaknuo je njezinu važnost.
Slikar Ivo Kalina rodio se 1925. u Zagrebu, gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Bio je suradnik majstorske radionice Krste Hegedušića, a od 1957. član grupe Mart. Od 1963. živio je i radio u Opatiji, gdje je i umro 1995. godine.