BILATERALNA KULTURNA SURADNJA

Ministrica Zlatar-Violić primila veleposlanika SAD-a Jamesa Foleyja

20.01.2012 u 19:43

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić primila je danas u službeni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Jamesa Foleyja s kojim je razgovarala o bilateralnoj kulturnoj suradnji dviju zemalja, a na sastanku je posebno istaknuta suradnja u području umjetničkog obrazovanja i usavršavanja gdje postoje brojni primjeri, ali i potencijali za njihovo daljnje jačanje, izvijestilo je Ministarstvo kulture

Ministrica Zlatar-Violić spomenula je posjet direktora Muzeja Getty u Los Angelesu Davida Blomforda Ministarstvu kulture u prosincu prošle godine te zainteresiranost za posudbu hrvatskog Apoksiomena za veliku izložbu brončanih skulptura helenističkog razdoblja u 2014. godini, a izvijestila je i o pripremama za održavanje manifestacije Festivala hrvatske kulture u Francuskoj te o zakladi Kultura nova, čije će osnivanje pomoći organizacijama civilnog društva koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti, ističe se na mrežnim stranicama Ministarstva.

Ministrica Zlatar-Violić iskazala je interes za suradnjom s veleposlanstvom SAD-a u organiziranju seminara, predavanja, ljetnih škola na temu kulturnog menadžmenta, profesionalnog usavršavanja, rezidencijalnih programa mladih umjetnika, čime bi se još više ojačale umjetničke veze te potaknula razmjena kreativnih iskustava.

Veleposlanik Foley istaknuo je da je američka strana zainteresirana za nastavak suradnje hrvatskih institucija s Centrom za izvedbene umjetnosti J. F. Kennedy iz Washingtona te je predložio i mogućnost suradnje s Muzejom suvremene umjetnosti u Chicagu i institutom Smithsonian.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnostima povezivanja regionalnih kulturnih programa u okviru rada veleposlanstava SAD-a sa zemljama jugoistočne Europe, ističe Ministarstvo.