UTVRĐIVANJE PRIORITETA

Ministrica Obuljen Koržinek u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

16.04.2018 u 19:51

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek boravila je u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kako bi vidjela kako se provodi program ministarstva za tu županiju, vrijedan nešto manje od devet milijuna kuna, te kako bi u suradnji s predstavnicima lokalne samouprave utvrdila prioritete za iduće razdoblje

'Očekivanja su uvijek velika, a mi smo ove godine u Bjelovarsko-bilogorsku županiju uložili malo manje od devet milijuna kuna, u što je uključeno i financiranje Državnog arhiva kao naše najveće ustanove, ali i sva ostala programska područja, profesionalne i amaterske djelatnosti, knjižnice i zaštita kulturne baštine', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek na konferenciji za novinare.

Dodala je kako je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vrlo živ kulturni život, posebice u dijelu kulturnog amaterizma.

'Upravo u tom segmentu trudit ćemo se kroz različite natječaje, kako one za proizvodnju sadržaja, tako i one za sudjelovanje u kulturi, dati veći doprinos financiranju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i župan Damir Bajs Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Zahvalivši ministrici na posjetu, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs rekao je kako smatra da je potpora nematerijalnim oblicima kulture od 130 tisuća kuna za cijelu županiju ispod očekivanja.

'Htjeli bismo vidjeti povećano financiranje nematerijalnih oblika kulture, ali i dovršetak projekata koji čekaju brzu reakciju, poput dvorca Dioš. Ako brzo ne reagiramo, velika je vjerojatnost da iduće godine nećemo niti moći govoriti o tom dijelu kulture', istaknuo je župan Bajs.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak očekuje rješenje za Državni arhiv u Bjelovaru koji je trenutačno na tri različite lokacije u najmu jer nema vlastite prostorije.

'Mi nudimo nekoliko lokacija i tražimo najpovoljniji financijski model za smještaj Državnog arhiva u Bjelovaru, a također smatramo da bi ministarstvo trebalo aktivnije financijski sudjelovati u prepoznatljivim kulturnim manifestacijama Bjelovara, poput Bjelovarskih odjeka kazališta (BOK) i drugih', rekao je gradonačelnik Hrebak.