odlazak cijenjenog pjesnika

Plenković, Jandroković i Obuljen Koržinek oprostili se od akademika Maroevića: 'Ostavio je neizbrisivi trag'

12.08.2020 u 11:05

Bionic
Reading

U svom domu u Starom Gradu na Hvaru u utorak poslijepodne u dobi od 78 godina iznenada je preminuo akademik, književnik, povjesničar umjetnosti i publicist. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izrazili su sućut obitelji Tonka Maroevića

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako odlazak tog cijenjenog pjesnika, povjesničara i prevoditelja ostavlja nenadoknadivu prazninu u hrvatskom kulturnom životu.

'S tugom u srcu i dubokom nevjericom primila sam vijest o iznenadnom odlasku akademika Tonka Maroevića, profinjenoga pjesnika, vrsnoga povjesničara umjetnosti, kompetentnog književnog znanstvenika, iznimnog prevoditelja s više stranih jezika, jednoga od rijetkih istinskih polihistora, renesansnog 'univerzalnog čovjeka' u suvremenoj hrvatskoj kulturi', ističe se u ministričinoj izjavi objavljenoj na mrežnim stranicama ministarstva. Vrstan govornik čiji će nam blistavi javni nastupi na likovnim izložbama i promocijama književnih dijela ostati u trajnom pamćenju, Maroević je iza sebe ostavio neizmjerno bogat književni i znanstveni opus koji ostaje sačuvan u brojnim tiskanim knjigama i drugim publikacijama, napominje ministrica.

'No, ono najvažnije što je Tonko Maroević ostavio iza sebe jest ljudska povezanost s mnogim prijateljima i kolegama, s brojnim studentima u kojima je zapalio iskru ljubavi prema književnosti i likovnim umjetnostima, s brojnim ljudima kojima je pomagao svojim primjerom, svojim djelima i svojim riječima', dodaje. Za svoje trajne doprinose hrvatskoj kulturi nagrađen je i brojnim priznanjima i nagradama, uključujući i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

'Kao višegodišnji predsjednik Vijeća za knjigu te član raznih stručnih povjerenstava pri Ministarstvu kulture uvijek nam je bio nadasve dragocjen savjetnik i nepresušan izvor znanja. Njegove stručne procjene, širina intelektualnih interesa i suvereno kretanje beskrajnim prostorima hrvatskoga kulturnog krajolika trajno su obilježili brojne naše projekte', stoji nadalje u izjavi ministrice Obuljen Koržinek.

'Akademika Maroevića pamtit ćemo kao iznimnoga čovjeka i prijatelja, intelektualca nesvakidašnje radne energije koji se velikim opusom i istančanošću svoga izričaja, a ponajprije svojom izuzetnom ljudskom veličinom, zauvijek upisao u hrvatsku kulturnu povijest', istaknula je ministrica. Uz izraze najdublje sućuti zbog njegova preranoga odlaska u ime Ministarstva kulture i medija te u svoje osobno ime, ministrica je poručila kako akademik Tonko Maroević 'svojim odlaskom ostavlja duboku, nenadoknadivu prazninu u našemu kulturnom životu, ali istodobno zauzima povlašteno mjesto među onima koji su taj život trajno oblikovali i obogatili'.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je uputio izraze sućuti obitelji u povodu smrti akademika Tonka Maroevića:

'Sa žalošću sam primio vijest o odlasku akademika Tonka Maroevića, hrvatskoga književnika, prevoditelja i vrsnoga povjesničara umjetnosti. Uglednoga znalca hrvatske književnosti i likovne umjetnosti pamtit ćemo po desetljećima minucioznog i predanog rada u interpretiranju i prožimanju dviju umjetnosti generacijama studenata, te široj kulturnoj javnosti. Činio je to brojnim monografijama, nadahnutim prijevodima, kao i autorskim djelima. Tonko Maroević bio je osoba vedroga duha, intelektualne znatiželje i ogromne erudicije. Pamtit ćemo ga i kao promotora mnogih knjiga i izložbi, osobu prisutnu u javnom životu, po njegovim nadahnutim interpretacijama umjetnika i umjetničkih djela, ali i kao angažiranog intelektualca koji je kroz svoj rad neizmjerno pridonio upoznavanju šire javnosti s bogatstvom hrvatske kulture i baštine. Nagrađen je brojnim priznanjima i nagradama, uključujući i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Bio sam posebno počašćen kada se u travnju 2016. odazvao mom pozivu da u Europskom parlamentu obilježimo veliki jubilej, 2400 godina Staroga Grada na otoku Hvaru, gdje je sudjelujući na skupu 'Otoci Faros & Paros – Milenijske mediteranske veze', nadahnuto govorio o svome otoku Hvaru i privrženosti Mediteranu. Otok koji je čuo njegov prvi glas čuo je i njegove posljednje riječi, upravo one koje za njim ostavljaju neizbrisiv trag. Uime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti i poštovanja.'

Izraze sućuti povodu odlaska akademika Tonka Maroevića uputio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

'Poštovana obitelji, s tugom sam primio vijest da nas je iznenada napustio akademik Tonko Maroević, naš istaknuti književnik, povjesničar umjetnosti te likovni i književni kritičar i publicist. Akademika Maroevića trajno ćemo pamtiti kao iznimnog i vrsnog autora, književnog znanstvenika i istraživača suvremene hrvatske umjetnosti, pjesnika i prevoditelja, a njegov bogati književni i znanstveni opus ostat će nam vrijedno nasljeđe. Zauvijek ćemo ga se sjećati i kao sjajnog i inspirativnog govornika na brojnim likovnim i književnim promocijama diljem Hrvatske. Akademik Tonko Maroević svojim je cjelokupnim radom, za koji je zaslužio brojna priznanja i nagrade, ostavio neizbrisivi trag i dao veliki doprinos hrvatskoj kulturi, na čemu smo mu iznimno zahvalni. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, poštovana obitelji, upućujem Vam izraze duboke i iskrene sućuti', stoji u brzojavu sućiti predsjednika Hrvatskog sabora.