NAKON BUNE KULTURNJAKA

Ministrica kulture stala na stranu honoraraca: Dogovorit ćemo se

24.11.2016 u 10:01

Bionic
Reading

'Financijski učinak oporezivanja honoraraca je zanemariv te ima prostora za dogovor', izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak ujutro prije sjednice Vlade, a dan nakon što je na tribini - koju su kulturni djelatnici organizirali na temu najavljene porezne reforme i većeg oporezivanja honoraraca - postavljeno i pitanje njezine odgovornosti

Filmski producent Ivan Maloča iz Interfilma u srijedu je na tribini u Hrvatskom novinarskom društvu, u kojem se raspravljalo o prijedlogu ministra financija Zdravka Marića da se dodatno oporezuju autorski honorari, izjavio da ako u prijedlozima reformi nije sudjelovao nitko iz kulture, onda je to nečija greška. 'A znamo i kakva je zapovjedna odgovornost, u ovom slučaju ministrice kulture. I ako je zapovjedna odgovornost takva da ovaj zakon prođe, onda bi ona trebala ponuditi ostavku', kazao je Maloča. Nije dugo trebalo čekati reakciju ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek te je prije sjednice Vlade poručila da ima prostora za dogovor.

Podsjetimo, Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizirali su tribinu naslovljenu 'Poreznom reformom po kulturi', na kojoj se niz kulturnih djelatnika izrazio protiv najavljenih reformi, zatraživši sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem

Na tribini je istaknuto da bi predviđenom reformom svi poslodavci u umjetničkom sektoru plaćali od četiri do sedam posto više, a svi autori, ovisno o statusu, dobivali bi između četiri i osam posto manje. Bio bi to još jedan udar na kulturu, od kojega državni proračun ne bi ostvario nikakav ozbiljan prihod, ali bi financijski udar doživjeli brojni kreativci - novinari, glumci, režiseri, glazbenici, pisci, likovni umjetnici, dizajneri, prevoditelji, redaktori, lektori, znanstvenici - ocijenili su sudionici konferencije koji su se u velikom broju okupili u Velikoj dvorani HND-a.

Kompletan sustav svih vrsta produkcije intelektualnih dobara, od novina pa do kazališta, filma i televizijske produkcije, postao bi još neprofitabilniji, upozorili su. Zakon je već prošao prvo čitanje u Saboru pa je već 'pet do 12' za konkretnu akciju, poručili su.