POTPORA AUTORIMA

Ministarstvo raspisalo natječaj za stipendije piscima

18.07.2014 u 15:02

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture raspisalo je natječaj za poticanje književnog stvaralaštva u 2015. godini, a dodjeljivat će potpore autorima za pisanje, prijevode na hrvatski jezik i za književnopovijesni rad.

Dodjeljivat će se godišnje potpore u iznosu od 84 tisuće kuna, polugodišnje od 42 tisuće i tromjesečne od 21 tisuću kuna, a isplaćivat će ih u mjesečnim obrocima od 7 tisuća kuna. Iznosi su ostali isti kao i prijašnjih godina.

Autori se nemaju pravo prijaviti na Javni poziv za poticanje književnoga stvaralaštva prije nego što bude objavljena knjiga za koju su zadnji put koristili ovu potporu, navodi se u natječaju. Autori koji se ponovno prijavljuju moraju uz svoju prijavu dostaviti primjerak objavljene knjige za koju su zadnji put koristili potporu za poticanje književnog stvaralaštva.

Rok za prijavu je 15. rujna, a pristigle ponude razmotrit će posebno formirano povjerenstvo te uputiti prijedlog ministrici kulture koja će donijeti odluku o dodjeli potpora autorima. Postupak izbora članova povjerenstva je u tijeku, jer su potrebne i potvrde predloženih kandidata, rekli su nam u Ministarstvu kulture. Kvaliteta rukopisa, odnosno prijevoda temeljni je kriterij izbora te broj potpora niti omjer tromjesečnih, polugodišnjih i godišnjih potpora autorima nisu unaprijed definirani, kažu u Ministarstvu, pa će tek po okončanju natječaja imati puni uvid u predloženu produkciju.

Za 2014. godinu za 68 autora dodijeljeno je ukupno 1.911.000,00 kuna (u odnosu na 2013. kada je za 53 autora raspodijeljen iznos od 1.701.000,00 kuna) i to: 23 autora dobili su šestomjesečnu potporu u iznosu 42.000,00 kuna, a 45 autora dobili su tromjesečnu potporu od 21.000,00 kuna. Nijedan autor nije dobio cjelogodišnju stipendiju.