KULTURA STUDENTSKOG CENTRA

Ministarstvo obrazovanja i SC odgovorili zašto je smijenjena Nataša Rajković: Upravitelj sam bira

03.08.2018 u 13:34

Bionic
Reading

Nakon što je Sanacijsko vijeće Studentskog centra u ponedjeljak smijenilo Natašu Rajković s mjesta pomoćnice zadužene za kulturu i zatim joj ponudilo nižerangirano radno mjesto voditeljice multimedijalnog programa Kulture SC-a, uputili smo upit sanacijskom upravitelju SC-a Mirku Bošnjaku te Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojem smo zatražili objašnjenje za njezinu smjenu

Kako je tportal pisao, prema mišljenju Lade Čikare, predstavnice Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi – Podružnica Studentski centar, taj čin smjenjivanja Nataše Rajković je nezakonit i nelegalan jer ona ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme, dakle nema mandat i nije imenovana na dužnost te ju se ne može razriješiti dužnosti. Zbog takvih indicija je Nataša Rajković najavila tužbu. Istodobno je Anica Tomić apelirala na kulturnu zajednicu da pruži podršku bivšoj šefici Kulture SC-a i da se izravno obrate ministricama kulture i znanosti. Među prvima se oglasio redatelj i glumac Miran Kurspahić, a podršku su joj dali i drugi kulturnjaci na društvenim mrežama.

Međutim na pitanje kako je moguće da je Sanacijsko vijeće Natašu Rajković 'razriješilo dužnosti pomoćnice ravnatelja za kulturu' s obzirom na to da ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme, dakle nema mandat i nije imenovana na dužnost te ju se zapravo, kako tvrde odvjetnici, niti ne može razriješiti s dužnosti, a s druge strane, protivno Kolektivnom ugovoru, nije pristala ni na kakvo drugo radno mjesto, iz Ureda sanacijskog upravitelja SC-a Zagreb tportal je dobio odgovor da je Odluka o razrješenju pomoćnika ravnatelja donesena na temelju Statuta Studentskog centra u Zagrebu i da je logično i pravno utemeljeno da sanacijski upravitelj bira i imenuje svoje prve suradnike.

U pisanom odgovoru se napominje da je Sanacijsko vijeće donijelo Odluku o razrješenju pomoćnika ravnatelja, koji su bili u statusu vršitelja dužnosti, nakon isteka njihovih mandata od četiri godine. Dalje se pojašnjava da su pomoćnici ravnatelja počeli 'obnašati dužnost 1. kolovoza 2014. godine' i da ih je 'imenovao ravnatelj uz suglasnost Upravnog vijeća na rok od četiri godine'. Potom se ističe da im je 31. srpnja 2018. godine istekao rok te da je Sanacijsko vijeće donijelo Odluku o razrješenju troje vršitelja dužnosti pomoćnika ravnatelja.

U nastavku se navodi kako je Sanacijsko vijeće SC-a kao dio planiranih sanacijskih mjera usvojilo novi Pravilnik o unutarnjem ustroju Studentskog centra, kojim je 'promijenjen stari neefikasni model organizacije ustrojbenih jedinica'.

Ističe se da je utemeljeno to da uprava SC-a prema novom Pravilniku razriješi postojeće v.d. pomoćnike ravnatelja za vrijeme sanacije i imenuje (ili potvrdi mandat) novima. Na kraju se zaključuje da je logično i pravno utemeljeno da sanacijski upravitelj bira i imenuje svoje prve suradnike' jer je to 'sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu (sanacijski upravitelj imenuje i razrješava voditelje ustrojbenih jedinica SC-a Zagreb)'.

U odgovoru na isto pitanje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je dalo 150 milijuna kuna za sanaciju Studentskog centra i trebalo bi biti nadležno, odnosno kontrolirati rad sanacijske uprave SC-a, također se poziva na Odluku Vlade Republike Hrvatske o sanaciji SC-a, istaknuvši da 'sanacijski upravitelj ima ovlasti imenovanja i razrješenja voditelja ustrojstvenih jedinica te donošenje odluka u pogledu radno-pravnog statusa pojedinih zaposlenika i skupina zaposlenika'. Također je pojašnjeno da je prema službenim izvještajima poslovanje Studentskog centra u Zagrebu u 2017. godini bilo pozitivno i da za 2018. godinu iz državnog proračuna nije predviđeno izdvajanje sredstava za sanaciju Studenskog centra u Zagrebu.