posljedice potresa

Ministarstvo kulture: Prvi pregled šteta na zgradama Državnog arhiva u Zagrebu i HDA

26.03.2020 u 10:59

Bionic
Reading

Zgrada u kojoj se nalazi Državni arhiv u Zagrebu pretrpjela je znatna oštećenja te se čeka nalaz statičara, a u zgradi Hrvatskoga državnog arhiva najveću opasnost predstavljaju puknuća na kupoli, ističe se u kratkom pregledu šteta od potresa na tim zgradama koji je u srijedu objavilo Ministarstvo kulture.

Prikaz šteta nastalih u potresu koji je u nedjelju, 22. ožujka pogodio Zagreb objavljen je na osnovi prvih pregleda i fotodokumentacije.

Palača Erdödy u Opatičkoj 29, u kojoj se nalazi Državni arhiv u Zagrebu, pretrpjela je znatna oštećenja u oba svoja dijela - u kasnobaroknoj dvokatnici i u klasicističkoj jednokatnici.

Brojne su, ističe se, pukotine na zidovima i stropovima, urušio se dio krova dvokatnice, a odlomljen je i dimnjak.

Preventivno je ispod konstrukcije krova postavljeno oko 400 četvornih metara najlona kako bi se zaštitilo gradivo od oborina, a u spremištima su, tamo gdje je bilo moguće  pristupiti, najlonima zaštićene i police s gradivom.

Zbog mogućnosti urušavanja, naglašava Ministarstvo, zabranjen je ulazak i boravak u zgradi, a čeka se i nalaz statičara.

Secesijska Lubinskyjeva zgrada na Marulićevom trgu 21, u kojoj se nalaze Hrvatski državni arhiv i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, gotovo u svim prostorijama – napose na prvome katu sjevernoga dijela zgrade te na višim etažama južnoga dijela zgrade zabilježena su oštećenja pada žbuke te pukotine po zidovima, na spojevima zidova i stropova.

Najveću opasnost trenutno predstavljaju puknuća na kupoli iznad središnjeg dijela zgrade koja su prema prvim uvidima konstrukcijske naravi.

Pukotine su prisutne i na 4 ugaona stupa središnjega – najvišega dijela građevine, iznad Velike čitaonice, koji između ostaloga, na završetcima nose  skulpture od po 4 sove, navodi Ministarstvo.

U znatnijoj su mjeri oštećena južna dva stupa, a uočljiva je i drastična pukotina na njihovu spoju s ostalim dijelom zgrade.

U spremišnim prostorima, napominje se, klasične metalne police uglavnom su nakošene s nemogućnošću ispravljanja radi svijanja vijaka i spojeva, a oko 3.000 kutija s gradivom palo je na pod.