INVESTICIJSKE POTPORE

Ministarstvo kulture najviše novca dalo Muzeju Domovinskog rata

06.04.2016 u 10:05

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture objavilo je raspored sredstava za programe Investicijske potpore za 2016. Od ukupno 59,2 milijuna kuna, najveće iznose, po dva milijuna kuna, dobili su Gradski muzej Karlovac za adaptaciju muzejskog prostora na Turnju i Grad Zlatar za obnovu Sokolskog doma

U karlovačkom prigradskom naselju Turanj, u sklopu Vojnog kompleksa nalaze se ostaci austrijske vojarne koji svjedoče zanimljivu i bogatu vojnu prošlost grada Karlovca. Rekonstrukcijom zgrade, u Domovinskom ratu popularno nazvane Hotel California, Muzej Domovinskog rata dobit će Muzejski prostor zbirke naoružanja iz Domovinskog rata.

Sokolski dom u Zlataru predstavlja rijedak očuvani spomenički primjer razdoblja secesije u Zagorju, a zgrada podignuta 1910. nosi izuzetnu kiparsku i slikarsku vrijednost.

Po milijun i pol kuna dobit će Gradovi Požega i Rovinj za rekonstrukcije zgrada Gradskih knjižnica. Muzeju Brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda isti je iznos dodijeljen za rekonstrukciju zgrade magistrata, koliko su dobili i Grad Rovinj za rekonstrukciju kazališta Antonio Gandusio i Grad Split za rekonstrukciju zgrade Hrvatskog doma, secesijske zgrade čijom bi obnovom po originalnom projektu ing. Kamila Tončića iz 1908. Split trebao dobiti dugo očekivanu koncertnu dvoranu. Grad Crikvenica milijun i pol kuna dobit će za uređenje i opremanje knjižnice.

Buzetskom Pučkom otvorenom učilištu Augustin Vivoda dodijeljeno je 1,2 milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade knjižnice, a po milijun kuna dobili su Grad Nova Gradiška za rekonstrukciju zgrade Gradskog muzeja i Grad Vis za sanaciju zgrade Hrvatskog doma.

Koga će sve Ministarstvo kulture podržati, i kolikim iznosima, možete pogledati ovdje