Ljeto u AMZ-u

Milana Vuković Runjić vraća nas u Zagreb s početka 20. stoljeća

09.07.2017 u 13:07

Bionic
Reading

U Arheološkom muzeju u Zagrebu od 10. do 13. srpnja održat će se peto po redu 'Ljeto u AMZ-u', čiji program donosi projekcije filmova i predavanja na kojima će spisateljica Milana Vuković Runjić i filmolog Daniel Rafaelić posjetitelje povesti na putovanje vremeplovom u Zagreb kakav je nekoć bio

Kako se ističe u najavi, od 10. do 13. srpnja u lapidariju Arheološkog muzeja Zagreb (AMZ) publika će imati prilike vidjeti nagrađivane filmove 'Veliki muzej' i 'Muzej nevinosti', a u drugom dijelu programa nastupit će tradicionalni dvojac Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić s pričom o starom Zagrebu.

Projekcija dokumentarnog filma 'Veliki muzej' redatelja Johannesa Holzhausena, koji donosi izuzetno zanimljiv pogled iza kulisa bečkog Muzeja povijesti umjetnosti, u programu je u ponedjeljak 10. srpnja. Film je osvojio Nagradu Caligaru na Berlinskom filmskom festivalu 2014.

'Ispunjavanje muzejske dužnosti u modernom vremenu - od očuvanja i istraživanja do priređivanja izložbi i marketinških aktivnosti - zahtijeva vrhunsku organizaciju i upravljanje tom iznimno značajnom kulturnom institucijom. Film daje uvid u svakodnevno funkcioniranje muzeja, s naglaskom na manje ili veće izazove s kojima se suočavaju djelatnici', najavljuju iz AMZ-a.

Program 'Ljeta u AMZ-u' 11. srpnja donosi projekciju filma 'Muzej nevinosti', najavljenog kao 'kinematografsko, atmosfersko i noir putovanje pustim ulicama Istanbula'.

''Muzej nevinosti' izmišljeni je muzej u Istanbulu u kojemu se nalaze stvarni predmeti koji pričaju ljubavnu aferu opisanu u istoimenu romanu, a oboje su kreacije pisca Orhana Pamuka. Činjenice i fikcija vješto se isprepleću u trojnoj pripovijesti čiji su glavni likovi grad Istanbul, Muzej nevinosti i sam Orhan Pamuk, na čiji je život i djelo neizbrisivo utjecao grad kojim on luta', ističu iz AMZ-a.

Predavanja 'Arehologija starog Zagreba' održat će se 12. i 13. srpnja, a na njima će Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić posjetitelje provesti Zagrebom s početka 20. stoljeća.

Tema prvog predavanja bit će prijeratni Zagreb, kao i rijetko viđene snimke Maksimira, Zelene potkove i slavne kavane Corso, dok će se drugo predavanje usredotočiti na rastuću međuratnu metropolu koju obilježavaju razni spektakli, poput izbora za Miss na Savi 1929., velike izložbe automobila i plesova u hotelu Esplanadi.

 'Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija - Augusta Šenoe, Antuna Gustava Matoša, Marije Jurić Zagorke i Miroslava Krleže, te ćemo se prisjetiti 'Hrvatskog Panoptikuma' Josipa Horvata', poručuju iz AMZ-a.