MLADA HRVATSKA SPISATELJICA

Mila Pavićević primila književnu nagradu EU

28.09.2009 u 21:14

Bionic
Reading

Prva književna nagrada Europske unije uručena je u ponedjeljak u Bruxellesu autorima iz 12 zemalja, među kojima je i mlada hrvatska spisateljica Mila Pavičević

Nagrade dobitnicima uručili su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za kulturu i obrazovanje Jan Figel na svečanosti kojoj je nazočilo oko 800 ljudi s europske kulturne scene.

U okviru Kulturnog programa EU-a, u kojem sudjeluju 34 europske zemlje, nacionalni žiriji izabrali su najbolji talent u području suvremene književnosti u svakoj od zemalja sudionica. Program je podijeljen u tri faze, a u prvoj fazi za ovu godinu proglašeni su dobitnici iz Austrije, Hrvatske, Francuske, Mađarske, Irske, Italije, Litve, Norveške, Poljske, Portugala, Slovačke i Švedske. U sljedeće dvije godine bit će objavljena imena pobjednika u preostale 22 zemlje.

Hrvatski nacionalni žiri izabrao je pjesnikinju Milu Pavićević iz Dubrovnika, rođenu 4. srpnja 1988. za knjigu 'Djevojčica od leda i druge bajke', objavljene 2006. u izdanju Naklade Bošković iz Splita.

'Počašćena sam ovom nagradom i ovakvo priznanje na europskoj razini puno mi znači', izjavila je hrvatskim novinarima Mila Pavićević, koja je od 12 dobitnika najmlađa.

Svaki dobitnik dobiva i novčanu nagradu od pet tisuća eura, a EU će poticati prevođenje njihovih djela na strane jezike. Autori i njihova djela bit će predstavljeni na Frankfurtskom sajmu knjiga u listopadu ove godine.

Nagrade dodjeljuje Europska komisija, Savez europskih knjižara, Savez europskih udruga pisaca i Savez europskih izdavača.