KULTURNI DOŽIVLJAJ

Meštrovićeve rodne Otavice turistički neiskorištene

11.09.2011 u 08:38

Bionic
Reading

Krajolikom u Petrovom polju nedaleko od Drniša već više od osamdeset godina na brežuljku Paraćeva glavica dominira masivan kubus Crkve Presvetog Otkupitelja, poznate i pod nazivom Mauzolej Meštrović

U Otavicama, malome mjestu u drniškom kraju, djetinjstvo i ranu mladost proveo je možda najveći hrvatski kipar Ivan Meštrović. Ovaj predivan brežuljak udaljen samo stotinjak metara od rijeke Čikole bio je tako logičan odabir mjesta za obiteljsku grobnicu i posljednje počivalište.

U kripti crkve koja je obiteljska grobnica pokopani su Ivan Meštrović i najbliži članovi njegove obitelji, otac, majka, dva brata, sin i supruga Olga. Od najbližih članova obitelji Meštroviću su još živi sin i kći.

Crkva Presvetog Otkupitelja tip je centralne građevine koja u kvadratnoj osnovi ima upisan križ koji u unutrašnjosti prelazi u osmerokut, a građena je od vapnenca i muljike, tradicionalnog kamena u Dalmaciji. Uzore za ovakav oblik građevine nalazimo antičkoj tradiciji i u Dioklecijanovom mauzoleju. Vanjština objekta je asketski jednostavna u skladu s Meštrovićevim promišljanjem o arhitekturi.

U unutrašnjosti objekta je pokrov kripte te niz reljefa i sakralnih prizora, primjerice navještenje. Posebno impresivan je oltar nad kojim se nalazi Vječno Raspeti nošen na krilima anđela. Ta nevjerojatno lijepa kompozicija je osvijetljena prirodnim vertikalnim svjetlom kroz otvor u luku oltara. Unutar kupole je nikad dovršena kompozicija s likom Spasitelja u sredini, koja u najboljoj ekumenističkoj tradiciji kojoj je Meštrović bio vrlo sklon objedinjuje velike svjetske religije.

Želja Ivana Meštrovića je bila da u crkvi koju je podario svom zavičaju misa bude na narodnom i staroslavenskom jeziku. Naravno, u realnosti je teško očekivati mise na arhaičnom staroslavenskom jeziku, ali svejedno u crkvi se misa redovito održava svake druge nedjelje u mjesecu.

Crkva Presvetog Otkupitelja, grobnica obitelji Meštrović, sada je u sklopu institucije Muzeji Ivana Meštrovića koja skrbi o tom nezaobilaznom umjetničkom ostvarenju u opusu velikog umjetnika. Nakon što je tijekom velikosrpske okupacije devedesetih godina objekt bio drastično devastiran i oskrnavljen, sada je opet uređen i u punom sjaju dočekuje relativno malobrojne posjetioce.

Otavice su od Splita ili Šibenika udaljene tek četrdesetak minuta vožnje automobilom i vrlo blizu Nacionalnog parka Krka, tako da bi se posjet mauzoleju mogao dobro uklopiti i u turističke ture. Taj jedinstveni objekt je sinteza sakralne, memorijalne i muzejske funkcije, ali ima i iznimnu ambijentalnu kvalitetu. Objektu se prilazi preko mosta nad rijekom Čikolom, a kroz veliki drvored topola put završava u podnožju brežuljka odakle 110 stepenica vodi na plato.

Boravak u crkvi, predivan pogled s uzvisine na pastoralni krajolik i šetnja drvoredom je ugodno bezvremensko iskustvo. Na ulazu je i ljubazni domaćin koji je posjetiocima na raspolaganju za detaljan razgled i pojašnjenja, a u ponudi je i kvalitetni informativni vodič U Meštrovićevom rodnom kraju