OTVOREN FRANKFURTSKI SAJAM

Merkel najavila diskusije bez tabua

14.10.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predstavnik zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg Frankfurtskog sajma knjiga, kineski potpredsjednik Xi Jinping, otvorili su u utorak u Frankfurtu na Majni 61. po redu najveću smotru izdavaštva na svijetu te pritom pozvali na dijalog kultura

'Dijalog kultura mora proteći bez izbjegavanja tabua i ja sam sigurna da će tako i biti, a Frankfurtski sajam knjiga izvrsna je prilika da se stvori slika o Kini', rekla je Merkel u utorak navečer na Frankfurtskom sajmu. Pozvala je okupljene da počasnom gostu Kini pristupe sa znatiželjom i otvorenošću.

'Sigurna sam da u diskusijama neće biti tabua', rekla je Merkel, na što se nadovezao predstavnik njemačkih izdavača Gottfried Honnefelder i kazao da slobodu mišljenja vide kao neotuđivo pravo.

Kineski potpredsjednik Xi Jinping zahvalio se domaćinu na tome što je Kinu izabrao za počasnog gosta te je istaknuo važnost kulturne razmjene između nacija s različitim naslijeđem.

'Stalna razmjena kultura našem planetu svakog dana priskrbljuje novi i još različitiji život', rekao je Xi Jinping. Nije se izravno osvrnuo na kontroverze nastale zbog proglašenja Kine počasnim gostom Sajma ni na rasprave o slobodi izražavanja mišljenja, ali je istaknuo da treba 'poštivati različitosti'.

'Kulturna razmjena mora protjecati u ozračju obostranog razumijevanja i poštivanja', rekao je. Direktor Sajma Juergen Boos je u svom govoru istaknuo da je trebalo 15 godina da bi se osigurao nastup Kine kao zemlje partnera. 'Uloga sajma knjiga nije politička, cilj je čuti druge kulture. Mi dajemo platformu za diskusiju', rekao je i upozorio da Frankfurtski sajam knjiga nije kao Olimpijske igre i da ne može biti kontroliran.

Uoči ovogodišnjeg Sajma u Njemačkoj se razvila rasprava o slobodi izražavanja mišljenja u toj zemlji. Službeni Peking izvršio je i pritisak na organizatora jedne književne tribine održane prije nekoliko tjedana, na koju je bilo pozvano i nekoliko spisatelja koji kritički pišu o režimu u Pekingu.

Središnje teme ovogodišnjeg Sajma su internet, autorska prava i elektronske knjige, kao i utjecaj gospodarske krize na svjetsko izdavaštvo. U Frankfurtu će do nedjelje 7.000 izlagača iz 100 zemalja predstaviti više od 400.000 naslova.

Hrvatsku će ove godine predstavljati troje autora: dječja spisateljica Sanja Lovrenčić, pjesnik Tomica Bajsić te ugledni germanist Viktor Žmegač.

Sajam je od srijede pa do petka otvoren samo za stručnu, a u subotu i nedjelju i za širu publiku.