ONLINE OTVORENJE

Međunarodni festival arheološkog filma od 4. do 6. studenoga

02.11.2020 u 15:35

Bionic
Reading

Na 6. Međunarodnom festivalu arheološkog filma (MFAF), koji se održava od 4. do 6. studenoga, prikazat će se 15 filmova iz 11 zemalja, a u online otvorenju festivala u srijedu sudjelovat će i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Ovogodišnje izdanje festivala, koji organizira Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, preseljeno je u virtualni svijet, a svi filmovi mogu se pratiti u realnom vremenu na adresi: https://www.mhas-split.hr/.

Od ukupno 39 pristiglih filmova, za službenu ih je konkurenciju odabrano petnaest. Osim dva hrvatska filma, tu su filmovi iz Francuske, Italije, Kine, Kanade, Portugala, Srbije, Crne Gore, te jedna koprodukcija Španjolske, Njemačke, Mađarske i Srbije.

'Ovogodišnje 6. izdanje zaokružilo je 10 godina postojanja festivala, a kontinuitet održavanja potvrđuje nastojanja organizatora da ovaj bijenalni događaj postane tradicionalan festival ucrtan na kulturnoj karti grada Splita, ali i mnogo šire', rekla je direktorica MFAF-a Lada Laura.

Festival je vrlo dobro prihvatila domaća publika, ali je prepoznat i unutar zajednice europskih festivala te je kao takav postao neodvojiv od svog organizatora, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, istaknula je Laura.

Ovogodišnji filmovi pokrivaju teme od prapovijesti do novog doba, a geografski pričaju o arheološkim lokalitetima od sjevera Europe i Mediterana pa do Afrike i Azije, dodaje Laura.

Osam filmova iz konkurencije prošle je godine nagrađivano na međunarodnim festivalima što, ističe, najbolje svjedoči o kvaliteti festivala.

Prvoga dana Festivala prikazat će se šest filmova, drugoga dana još pet, a popratnom programu bit će prikazan film o izložbi 'Numizmatička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika', dok je posljednji dan rezerviran za preostala četiri filma i popratni program u sklopu kojega će se prikazati film o izložbi 'Splitska vrata - Arheološka baština Brača i Šolte'.

Na kraju festivala najboljima će se dodijeliti nagrade po odluci stručnog ocjenjivačkog suda u kojem su povjesničar filma i filmski kritičar Daniel Rafaelić, muzejski savjetnik Tomislav Šeparović, filmska kritičarka Diana Nenadić, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog arheološkog društva Ante Rendić-Miočević te redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu Lidija Petrić.

Festivalske nagrade, kao i prethodnih godina replika su skulpture Vaska Lipovca Hrvatski kralj, čiji se original čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a inspiriran je reljefom iz krunidbene bazilike u Solinu.