AKTIVNA ULOGA

Međunarodni dan muzeja na temu 'Muzeji za održivo društvo'

13.05.2015 u 19:24

Bionic
Reading

Međunarodni dan muzeja proslavit će se u Hrvatskoj od 16. do 18. svibnja s tristotinjak programa u više od stotinu muzeja, koji su se ove godine okupili oko teme 'Muzeji za održivo društvo', koja ističe njihovu aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima

Cilj manifestacije je promicati muzejsku struku putem kreativnih događanja i aktivnosti vezanih uz temu, a ovogodišnjom temom ukazuje se na nužnost postizanja ravnoteže između razvojne dinamike ljudskog društva i granice prirodnih potencijala, rekla je na konferenciji za novinare Tončika Cukrov, voditeljica manifestacije pri Muzejskom dokumentacijskom centru.

Kako je tema ekološka i aktualna, bitno je kroz muzejske aktivnosti definirati povijesni i društveni aspekt prema okolišu, načinu proizvodnje, etičkom konzumerizmu i drugom, dodala je.

Nizom izložbi, predavanja, radionica, koncerata, predstava, vodstava, muzeji će ukazati na svoju neizostavnu ulogu u razvoju društva, posredovanju novih ideja i preispitivanju i redefiniranju ljudskog djelovanja na svim područjima života, s namjerom stvaranja održive perspektive za nadolazeće generacije.

Od tristotinjak programa diljem Hrvatske na konferenciji su predstavljeni neki od njih. Temu adekvatnog oblikovanja prostora Hrvatski muzej arhitekture HAZU-a u Zagrebu obradit će u suradnji s arhitekticom Mladenkom Dabac, koja će u tri tematske cjeline predstaviti svoje interdisciplinarne i transnacionalne '+green concept' EU autorske projekte.

Njezino će predavanje obuhvatiti teme zelenog urbanizma i termalizma, pitanje grada Zagreba kao zelene metropole 2020. i predstaviti mogućnosti koje Zagreb kao grad budućnosti može ponuditi kao dodanu vrijednost u strategijama prepoznavanja i povezivanja prostornih kvaliteta EU prostora.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci uključit će se bogatim izložbenim programom, među kojim se ističe izložba 'Grad na drugi pogled', istraživačko-edukacijski projekt koji nastoji strateški jačati interes zajednice za promišljanje grada i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu. Ta je izložba rezultat tromjesečnog projekta s udrugom PUNKT i višegodišnji putujući projekt koji povezuje promišljanje grada, edukaciju mladih kroz radionice s istaknutim suvremenim umjetnicima i razvoj publike.

Muzej grada Zagreba priprema niz događanja pod zajedničkim naslovom 'Pokrenimo se, krenimo u Muzej - Muzej za sve generacije!', koji donosi kreativne radionice, plesne nastupe, vodstvo kroz stalni postav i koncert grupe Davorin i Bogovići, dok Gradski muzej Požega priređuje izložbu 'Alilovci, život prije 3700 godina', koja govori o važnosti tog lokaliteta i materijala pronađenog ondje, ponajprije jantarne perle koja je najstariji takav nalazu na tom području.

Etno kuća Barilo i Turistička zajednica općine Blato priprema predavanje u povodu 90. obljetnice velikog vala iseljavanja iz tog korčulanskog mjesta, na koje se nadovezuje radionica 'Pronađimo svoje pretke' o tome kako se na temelju dokumenata, slika i putnih isprava brojnih iseljenika koje su sada sastavni dijelovi muzejskih zbirki može krenuti u potragu za davno izgubljenim ili zaboravljenim članovima obitelji. Organizirat će se i vodstvo kroz baštinu Blata i njegovu povijesnu jezgru kao svojevrsnog muzeja na otvorenom.

U povodu Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, od 20. travnja već traje muzejska edukativna akcija na temu 'Održivost' u koju se uključilo 55 kulturnih ustanova iz cijele Hrvatske, a ove godine muzej domaćin je Gradski muzej Sisak.

Hrvatska ove godine 35. put obilježava Međunarodni dan muzeja, čime se pridružuje velikoj svjetskoj muzejskoj obitelji. Samo prošle godine u događanjima u povodu tog dana sudjelovalo je više od 35 tisuća muzeja u 145 zemalja.
U istom razdoblju održavaju se još dvije važne muzejske manifestacije - Europska noć muzeja (16./17. svibnja) i Europska muzejska nagrada godine, koja se dodjeljuje 16. svibnja u Glasgowu.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a detaljan program objavljen na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.