prihvaćen program

Među dvanaest predstava na Marulićevim danima i 'Kiklop', 'Cigla', 'Lepurica', 'Tri sestre', 'Nebo od gume'

03.02.2020 u 16:03

Bionic
Reading

Jubilarni 30. festival hrvatske drame Marulićevi dani održat će se u Splitu od 20. do 27. travnja, a u konkurenciji za festivalske nagrade bit će izvedeno dvanaest predstava po izboru Gordane Ostović, priopćeno je u ponedjeljak iz Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Program 30. festivala hrvatske drame Marulićevi dani prihvaćen je na sjednici Vijeća festivala u petak, 31. siječnja u Ministarstvu kulture.

Izbornica festivala Gordana Ostović izvijestila je da se za festival prijavilo 48 predstava, od kojih je odabrala one koje su se istaknule aktualnošću teme, redateljskim i dramaturškim pristupom te vrsnim glumačkim interpretacijama, a neke od njih već su dobile potvrdu u Nagradama hrvatskog glumišta ili Nagradi za dramsko djelo Marin Držić za najbolji dramski tekst.

U konkurenciji za nagrade Marulićevih dana bit će izvedene tri predstave GDK Gavelle iz Zagreba - 'Gospoda Glembajev'" Miroslava Krleže u režiji Miroslava Međimorca, 'Kiklop' Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića i 'Cigla' Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića.

Splitski HNK izvest će predstavu 'Lepurica' G.B.Shawa i Ana Prolić u režiji Marija Kovača, zagrebački HNK nastupit će s autorskim projektom Bobe Jelčića 'Tri sestre', po Čehovjevoj drami, a varaždinski HNK s predstavom Davora Špišića 'Nebo od gume' u režiji Aide Bukvić.

Na programu su i 'Suton' Ive Vojnovića u režiji Ivice Boban i izvedbi dubrovačkog Kazališta Marina Držića, 'Memoria Civitatis / Sjećanja gradova' Kate Gyarmati i Edvina Liverića u izvedbi HKD na Sušaku i Studija K Szinhaz iz Budimpšte te 'Domaši' Ane Marije Veselčić u izvedbi GKL Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu.

Zagrebačko kazalište mladih nastupit će s predstavom Ivora Martinića 'Dobro je dok umiremo po redu' u režiji Aleksandra Švabića, Тeatar Vojdan Černodrinski Prilep i Eurokaz izvest će predstavu 'Glembajevi, još jedna legenda – varijacija drame Miroslava Krleže' u režiji Branka Brezovca, a Narodno pozorište Mostar, Studio za izvedbene umjetnosti i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru izvest će predstavu 'Identitluk' Tanje Miletić Oručević i Dragana Komadine po motivima knjige Amina Maaloufa u režiji Tanje Miletić Oručević.

Teatar.hr zabilježio je da se, međutim, u selekciji nije našla jedna predstava koju bi bilo za očekivati pogotovos s obzirom da se manifestacija održava u Splitu - 'Bilježnica Robija K.' prema tekstovima Viktora Ivančića redateljice Marine Pejnović.

O nagradama će odlučivati ocjenjivački sud u kojemu su Mira Muhoberac, Vlatko Perković, Mladen Radovniković, Bruna Bebić i Nino Škrabe.

Jubilarni 30. Festival hrvatske drame Marulićevi dani bit će posvećen utemeljitelju festivala Radi Perkoviću, a uz službeni program odvijat će se i bogati popratni program u sklopu kojega će biti javna čitanja dramskih tekstova nagrađenih Nagradom za dramsko djelo Marin Držić u izvedbi studenata triju akademija, dramske radionice pod vodstvom dramskog autora Tomislava Zajeca te promocije knjiga.