GOTOVO DRUGO IZDANJE

Mediteranski festival knjige: čitanje i zanimanje za književnost su u porastu

15.05.2018 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon održanog drugog po redu Mediteranskog festivala knjige u Splitu organizator Zajednica nakladnika i knjižara zbraja rezultate te zaključuju da je drugo izdanje MFK-a posjetio veći broj ljudi, i to ne samo iz Splita, nego iz cijele regije uključujući Hercegovinu, i da je kupljeno više knjiga nego prošle godine

Bogati program tijekom pet festivalskih dana održao se u opuštenoj, ležernoj atmosferi, koja je odisala Mediteranom. Predstavljene su brojne knjige – njih više od dvadeset – kao i autori(ce), institucije i projekti. Osim omiljenih domaćih autora kao što su Kristian Novak, Tonko Maroević, Olja Savičević Ivančević, Tanja Mravak i mnogi drugi, na MFK-u su gostovali autori i autorice iz SAD‑a, Libanona, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i, dakako, Norveške. Održano je i deset panel diskusija o aktualnim, relevantnim temama, kao prilog društvu debate i tolerancije. Posjetitelji su osim knjiga mogli razgledati dvije izložbe, a večernji off-program u Cukarinu donio je raznoliku zabavu koja se naslanja na književnost. Odabir gostiju i tema obilježila je otvorenost različitim područjima, interesima i svjetonazorima te insistiranje na kvaliteti programa, priopćili su organizatori.

  • +5
Mediteranski festival knjige Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MFK

'Split se ovim festivalom upisao na prestižnu listu svjetskih gradova koji imaju i sajam i festival knjige. Ove se godine potvrdilo da je kulturni obrazac osmišljen prošle godine zaživio, što posebno veseli u gradu koji se posljednjih godina rapidno pretvara u 'turističku destinaciju' te je sadržaja usmjerenih na lokalno stanovništvo, a ne na turiste, sve manje. U ozračju posrnule ekonomije i sumornih trendova u nakladničkoj industriji, MFK je odlučio ne prepustiti se prevladavajućem defetizmu, nego podignuti glavu i odvažno zakoračiti naprijed. Obrtanje trendova očekuje se u idućih pet do deset godina, no već su sada postavljeni čvrsti temelji za to', izjavio je Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.