DAROVI ZVUKA

'Measurments' na Rođendanu umjetnosti 2010.

13.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Multidisciplinarni plesni projekta 'Measurments' hrvatski je sudionik u satelitskom radioprijenosu projekta Rođendan umjetnosti 2010. što ga organiziraju EBU Ars Acustica Group i Euradio

Rođendan umjetnosti je svečanost posvećena sjećanju na Roberta Filiou koji je 17. siječnja 1963. godine objavio da je umjetnost rođena točno prije milijun godina kada je netko ispustio suhu spužvu u kantu vode. Deset godina kasnije proslavio je 1.000.010. rođendan umjetnosti u Neue Galerie u Aachenu i predložio službeno obilježavanje praznika posvećenog slavljenju umjetnosti.

Nakon Filliove smrti 1987. godine, nekoliko umjetnika počelo je slaviti Rođendan umjetnosti. Prvotne zabave i okupljanja ubrzo je zamijenio globalniji pristup. Koristeći poštu, faks uređaje te slanjem fotografija i općenito u duhu koncepta povezanosti i umreženosti umjetnici su slavlje proširili na razne krajeve svijeta. Rođendanske proslave održavane su u raznim gradovima svijeta te suumjetnici koji su sudjelovali u njima zamoljeni da donesu poklone kojiće biti prošireni mrežom. Poslije 1994. godine dan je uglavnom obilježavan putem interneta.

Ovogodišnja svečanost održava se pod temom 'darovi zvuka'. Dva glavna središta u Beču i Stockholmu prikupljat će materijale preko ISDN linija ili interneta te ih slati na satelitske kanale Ravel i Verdi.

Hrvatski sudionik, projekt 'Measurements', multidisciplinarni je plesni projekt autorica Željke Sančanin i Nives Sertić te Damira Šimunović, zaduženog za glazbu. U slavlju rođendana sudjeluje na poziv urednica trećeg programa Hrvatskoga radija, Adriane Kramarić i Ive Lovrec Štefanović. Živa izvedba zvučne partiture projekta 'Measurements' bit će emitirana 17. siječnja s početkom u 20 sati.