FAST FOOD U LOUVREU

McDonald's pod nosom Mone Lise

05.10.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Francuzi su prestravljeni najavom da će sljedeći mjesec u Louvreu biti otvoren restoran brze prehrane McDonald's i McCafe

Nekoliko metara od ulaza u Louvre, najpoznatiji i najposjećeniji svjetski muzej, McDonald's otvara svoj restoran obilježavajući pritom 30 godina svog rada u Francuskoj.

Zaposlenici Louvrea bili su nezadovoljni već kad je najavljena gradnja istoimenog muzeja u Abu Dhabiju, a najava otvaranja McDonalds'a bacila ih je u očaj.

'Ovo je vrhunac iscrpljujućeg konzumerizma', komentirao je za britanski Daily Telegraph jedan povjesničar umjetnosti iz Louvrea, koji je želio ostati anoniman, te dodao da je neprimjereno da se uz najpoznatiji svjetski muzej šire neugodni mirisi.

Svoje nezadovoljstvo izrazio je i Didier Rykner, voditelj stranice The Art Tribune.

'Nisam protiv jedenja u muzeju, no McDonald's nije primjeren Louvreu', rekao je i dodao da se radi o zabrinjavajućoj kombinaciji umjetnosti i konzumerizma. 'Danas McDonald's, sutra dućan jeftine odjeće', prokomentirao je.

Sličan slučaj u Parizu zbio se lani kad je uz Louvre otvoren kafić Starbucks, a tom prilikom zaposlenici su se peticijom upućenom menadžmentu izborili za to da u kafiću ima tiskanih materijala vezanih uz umjetnost.

Iz Louvrea su priopćili da će se američka kuhinja uklopiti među ostale kuhinje svijeta koje se nude u blizini te da će se McDonald's držati svih kulinarskih i estetskih pravila kako bi se uklopio u okružje. Uostalom, kako se uklopio i u Francusku, svoje najveće tržište nakon američkog, jer lani je samo u Francuskoj otvorio 30 novih restorana i podigao promet za 11 posto.