KNJIGE NA FRANCUSKOM

Maurizio Serra dobitnik nagrade Casanova

24.02.2011 u 08:59

Bionic
Reading

Dobitnik ovogodišnje nagrade 'Casanova', koju je utemeljio modni kreator Pierre Cardin za dodjelu europskim nefrancuskim spisateljima koji, poput slavnog Venecijanca, pišu na francuskom jeziku, talijanski je diplomat i pisac Maurizio Serra za biografiju 'Malaparte, vies et legendes' (Malaparte, život i legenda).

Sadašnji talijanski veleposlanik pri UNESCO-u, Serra je napisao Malaparteovu biografiju za francusku publiku, nastojeći na temelju dokumenata, među kojima ima i dosad neobjavljenih, portretirati autora 'Tehnike državnog udara' i 'Kože'.

Talijanski pisac njemačkog podrijetla Curzio Suckert, zvan Malaparte, porušio je sve konvencije svojeg vremena. Tijekom Prvog svjetskog rata dragovoljac u Francuskoj, posebni izaslanik na svim bojišnicama, Malaparteu nije bio problem iz ekskluzivnih salona otići u rovove, komunicirati i sa Staljinom i s Hitlerom, Mussolinijem i Mao Ce Tungom. Bio je prototip angažiranog intelektualca, iako je bio sklon militarističkim rješenjima problema.

Žiri za dodjelu nagrade Casanova uz Cardina, koji je i sam talijanskog podrijetla, čine dvojica članova Francuske akademije Jean-Mariea Rouarta i Renea de Obaldije