22. MARULIĆEVI DANI

Marul za predstavu 'Mrzim istinu!'

29.04.2012 u 10:45

Bionic
Reading

U subotu, 28. travnja, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split zatvoreni su 22. Marulićevi dani. U sklopu svečanosti zatvaranja festivala hrvatske drame i autorskog kazališta dodijeljene su i festivalske nagrade

Marula za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava 'Mrzim istinu!' autorski projekt Olivera Frljića u izvedbi zagrebačkog Teatra &TD. Najbolje ocijenjena predstava od strane publike 22. Marulićevih dana je 'Prolazi sve Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, u režiji Olivera Frljića, a nagradu za glumačku kreaciju ocjenjivački sud čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija odlučio je dodijeliti glumcu Filipu Križanu za uloge u predstavama 'Mrzim istinu!' i 'Prolazi sve'. Festival je proglasio zatvorenim Visko Haladić, zamjenik župana splitsko-dalmatinskog, nakon čega je dramski ansambl HNK Split, kao posljednju festivalsku predstavu, van konkurencije izveo dramu Edwarda Albeeja 'Tko se boji Virginije Woolf'.

O tradicionalnim festivalskim nagradama Marul odlučivao je peteročlani ocjenjivački sud u sastavu: Ivica Kunčević, redatelj; Miljenko Sekulić, scenograf; Olja Lozica, dramaturginja; Marijana Fumić, kazališna kritičarka, te glumac Goran Marković.

U obrazloženju nagrade Marul za predstavu u cjelini za predstavu 'Mrzim istinu!' Teatra &TD iz Zagreba u režiji Olivera Frljića, naglašeno je da je autentičan autorski projekt Olivera Frljića jedinstveni kazališni događaj. 'Koristeći općepoznati obrazac obiteljske drame uz zanimljiva dramaturško-redateljska rješenja, Oliver Frljić uspio je teatrom problematizirati takozvanu istinu otvarajući začuđujući kaleidoskop funkcija i značenja teatra kao takvog, a ujedno i naše recentne stvarnosti. Ta izvrsna predstava ne bi bila zasigurno moguća bez sudjelovanja izvođača koji su pridonijeli stvaranju te intrigantno-mnogoznačne predstave' zaključak je obrazloženja.

Nagrada za režiju dodijeljena je Januszu Kici za predstavu 'Moj sin samo malo sporije hoda' u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Nagrada za najbolje izvedeni dramski tekst dodijeljena je Ansamblu HNK u Zagrebu za izvedbu drame 'Gospoda Glembajevi'.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljene su Doris Šarić-Kukuljici za ulogu Ane u predstavi 'Moj sin samo malo sporije hoda' u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih te Kseniji Marinković za ulogu Mije u predstavi 'Moj sin samo malo sporije hoda' u izvedbi Zagrebačkoh kazališta mladih.

Uz njih nagrađeni su i Rakan Rushaidat za ulogu u predstavi 'Mrzim istinu!' i Ivana Roščić za ulogu u istoj predstavi. Nagrada za scenografiju dodjeljuje se Slavici Radović-Nadarević za predstavu 'Moj sin samo malo sporije hoda'.

Nagrada za kostimografiju dodjeljuje se Đenisi Pecotić za predstavu 'Enciklopediju izgubljenog vremena' u izvedbi HNK u Varaždinu, iz Varaždina. Nagrada za oblikovanje svjetla dodjeljuje se Pascalu Meratu za predstavu 'Gospoda Glembajevi' u izvedbi HNK u Zagrebu, iz Zagreba.

Na 22. Marulićevim danima, festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta, po izboru ovogodišnje izbornice Gordane Ostović izvedeno je devet predstava u službenom dijelu programa. Festival, koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u organizaciji HNK u Splitu, održavao se u Splitu od 21. do 28. travnja. Tijekom tih osam festivalskih dana predstave je vidjelo više od 3.500 gledatelja.