ČAROLIJA BIJELOG ZLATA

Martonov porculan 18. stoljeća osvaja i Napulj

08.04.2011 u 16:53

Bionic
Reading

Nakon izložbe u Veneciji, koju je posjetilo 10.000 ljudi, europski porculan 18. stoljeća Muzeja Marton seli se u Napulj, u muzej Duca di Martina - Villa Floridiana: na izložbi će gostovati tri najveća svjetska kolekcionara iz Trsta, Londona i Amerike

'To je jedan od najljepših muzeja u Italiji, najreferentniji muzej, pitanje je prestiža i kvalitete izlagati tamo, to je pravi centar umjetnosti', izjavio je Veljko Marton, vlasnik Muzeja Marton, danas na tiskovnoj konferenciji uoči izložbe u Napulju.

Postav izložbe, kao i postav u Zagrebu i Veneciji, osmislio je akademski slikar, fotograf, scenograf i dizajner cvijeća Saša Šekoranja, a izložbu prati bogato ilustrirani katalog na talijanskom jeziku 'Čarolija bijelog zlata'. Naziv kataloga Marton opravdava time što je cijena prvog europskog porculana bila jednaka zlatu, pa su porculan i nazivali bijelim zlatom.

'Ovom izložbom želimo publiku pobliže upoznati s umjetničkom vrijednošću porculana i značajem koji je imao u svakodnevnom životu aristokracije 18.stoljeća. Zamolili smo tri najveća svjetska kolekcionara iz Trsta, Londona i Richarda Cohena iz Amerike da budu gosti i njihovi objekti idu u Napulj', najavio je Marton.

Novootvoreni privatni muzej na Gornjem gradu broji 148 eksponata, a vlasnik, koji je ujedno i kolekcionar, ponosno govori o svakom komadu porculana, svakoj slici, porculanskoj figuri ili satu objašnjavajući njihovu umjetničku vrijednost. S razlogom, jer se među izloženim primjercima mogu vidjeti najrjeđi komadi poput šalice iz servisa koji je Marie Antoinette dobila u povodu rođenja sina, a postoje samo tri takva predmeta u svijetu.

'Dva reda ovih čaša skupljao sam 40 godina', rekao je Marton pokazujući na 20-ak izloženih čaša iz kolekcije staklo.

Izložba se u Napulju otvara 16. travnja, a u lipnju seli i u Budimpeštu.