BESTSELER U TEHERANU

Marquezova knjiga inspirirala iransku opoziciju

22.09.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Knjiga nobelovca Gabriela Garcije Marqueza 'Vijesti o otmici' postala je bestseler u Iranu nakon što je opozicijski predsjednički kandidat Husein Musavi izjavio da to djelo odlično opisuje atmosferu kakvu je doživio u kućnom pritvoru

Slavni kolumbijski književnik Gabriel Garcia Marquez svoju je spisateljsku karijeru započeo kao novinar. Iako je kasnije postao poznat ponajviše zbog svojeg magijskog realizma, Marquez je još u mladosti naučio da su za novinarstvo najvažnije činjenice i istina, dok je slobodna mašta malo manje na cijeni. U jesen svoje literarne karijere, nakon što je napisao remek-djela poput 'Sto godina samoće' i 'Jesen patrijarha' te dobio dugo priželjkivanu Nobelovu nagradu, Marquez se upustio u eksperiment objavljivanjem 'Vijesti o otmici'.

Riječ je o publicističkom djelu u kojem Marquez opisuje otmice utjecajnih Kolumbijaca koje je naručio tada svemoćni Pablo Escobar, šef moćnog kokainskog kartela. Marquez je za potrebe knjige razgovarao s mnogim svjedocima, pratio policijsku istragu te mu je cilj bio što točnije i realističnije evocirati kako je to biti talac beskrupuloznih dilera.

Zanimljivo, ovih dana se u Teheranu pokazalo da između narkokartela i tamošnje vlasti baš i nema velikih razlika, s obzirom da je opozicijski političar Husein Musavi, kojemu je mjesecima određen kućni pritvor, usporedio svoju situaciju s iskustvima otetih u Marquezovoj knjizi.

Kako javlja Guardian, Musavi je u strogom kućnom pritvoru od sredine veljače, nakon što je pozvao na prosvjede solidarnosti s mladim Tunižanima i Egipćanima. Odvojen od svijeta i javnosti, Musavi je nedavno imao priliku vidjeti se sa svojim kćerkama, uz budno oko stražara. Tada im je rekao da se njegovu situaciju najbolje može razumjeti ako se pročitaju 'Vijesti o otmici', a ta se izjava vrlo brzo proširila iranskim webom, koji je još uvijek najefikasniji komunikacijski kanal opozicije.

Uskoro su se u teheranskim knjižarama počeli formirati redovi kupaca koji traže Marquezove 'Vijesti o otmici' te je knjiga u roku od nekoliko dana potpuno rasprodana. I na listi bestselera Aftab 'Vijesti o otmici' navedene su kao trenutno najprodavanija knjiga u Iranu, što su potvrdili i mnogi teheranski knjižari, odbijajući doduše reći otkud odjednom tolik interes za knjigu napisanu još 1996.

Opozicijski aktivisti su se dosjetili kako doskočiti nestašici primjeraka knjige te su napravili elektronsku verziju, koju preko svojih blogova nude za besplatno skidanje. I sam Marquez, koji je u međuvremenu u spisateljskoj mirovini, čuo je da je njegova publicistička knjiga postala bestseler u Iranu te se oglasio preko Facebooka i podijelio link na blog u kojem se čitava priča objašnjava.

Naravno, ništa od svega toga ne znači da će Husein Musavi uskoro biti pušten iz kafkijanskog kućnog pritvora, koji mu je, kažu njegovi pristaše, određen protuzakonito. Naime, ne postoji sudska odluka o Musavijevom pritvoru, nego se smatra da je on rezultat direktnog naređenja iranskog ajatolaha Alija Hamneija. Možda bi njemu trebalo proslijediti primjerak 'Vijesti o otmici'.