NAKON 17 GODINA

Marquez napokon dokazao da nije ukrao priču

01.12.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Kolumbijski nobelovac Gabriel Garcia Marquez nakon 17-godišnjeg sudskog postupka obranio se od optužbi čovjeka koji ga je tužio s tvrdnjom da je slavni pisac ukrao njegovu životnu priču za roman 'Kronika najavljene smrti'

'Kronika najavljene smrti' objavljena je 1981. godine, zacementiravši književni ugled Gabriela Garcije Marqueza, koji je sljedeće godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. U tom romanu ispričao je tragičnu priču mladog studenta medicine kojeg ubijaju braća djevojke s kojom je spavao i, što se kasnije ispostavilo problematičnim, oduzeo joj nevinost. To je naročito zasmetalo njezinom suprugu prve bračne noći pa je nastao obiteljski skandal, zbog kojeg su natjerali djevojku da prizna s kime je bila.

Slična tragedija doista se 1951. godine dogodila u Kolumbiji, a Marquez je uvijek govorio da je inspiraciju za 'Kroniku najavljene smrti' dobio na osnovi istinitih događaja. No to nikako ne znači da ih književnik nije fikcionalizirao, obradio na sebi svojstven način te takvom okviru priče dodao još mnogo toga, ali to ipak nije zaustavilo Miguela Reyesa Palenciju da ga tuži jer mu je ukrao životnu priču. Palencia je bio izostankom supruginog djevičanstva razočarani mladoženja te smatra da je on zapravo Bayardo San Román, glavni lik romana 'Kronika najavljene smrti'.

Stoga je Palencia još 1994. godine tužio Marqueza, tražeći 50 posto prihoda od knjige, ali i da bude naveden kao suautor romana. Kako se čini da je kolumbijsko sudstvo u sličnom ili čak gorem stanju nego hrvatsko, trebalo je 17 godina da bi se došlo do odbacivanja Palencijinih zahtjeva, odnosno Marquezove pobjede u tom sporu. Kolumbijski sud je zaključio sljedeće: 'Stotine književnih, umjetničkih i filmskih djela su u svojem centru imale činjenični okvir koji je onda autor adaptirao na sebi specifičan način, što ne predstavlja prepreku autoru da realizira svoja ekonomska prava proizašla iz tog djela. Gospodin Miguel Reyes Palencia nikad ne bi mogao ispričati tu priču kao pisac Gabriel Garcia Marquez, niti bi znao koristiti književni jezik koji je tu upotrijebljen. Djelo karakterizira njegova originalnost.'

Dakle, ne samo da gospodin Palencia nije uspio u svojem naumu, nego je sud i službeno presudio da je 'Kronika najavljene smrti' vrlo originalno književno djelo. Pouka te priče bi, dakle, bila da treba uzeti kao kompliment kad se nobelovac inspirira vašom životnom pričom. Naravno, ako vam se nastali roman ne sviđa, uvijek možete napisati svoju verziju događaja i nadati se da će biti bolja od Marquezove.