UPOZORENJE VLADAJUĆOJ KOALICIJI

Marko Torjanac: Prijedlog o članovima Kazališnog vijeća ZKM-a je nezakonit

26.03.2018 u 12:04

Bionic
Reading

Gradski zastupnik Marko Torjanac iz Kluba zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a 26. ožujka je, uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine kritizirao, kako tvrdi, nezakoniti prijedlog vladajuće koalicije o razrješenju postojećih i imenovanju novih članova Kazališnog vijeća ZKM-a

Na konferenciji za novinare podsjetili su da je Gradska skupština prije tri mjeseca većinom glasova imenovala svoja tri predstavnika od ukupno pet članova Kazališnog vijeća ZKM-a. Kazališno vijeće zatim je na prošloj sjednici Skupštini većinom glasova (četiri naprema jedan), među njima i glasovima dva predstavnika kazališnih umjetnika i zaposlenika, za ravnatelja ZKM-a predložilo Danijela Ljuboju, što je vladajuća većina odbila.

  • +6
Danijel Ljuboja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vladajuća većina sada suprotno Zakonu i Statutu želi smijeniti predstavnike Skupštine u Vijeću i postaviti nove, ističu.

Gradski zastupnik Marko Torjanac naglasio je da ne postoji nikakva pravna osnova za razrješenje dva člana Kazališnog vijeća, Gorana Pristaša i Borisa Babića, te za uvrštavanje takvog prijedloga na dnevni red sjednice. Treća članica vijeća koju je imenovala Gradska skupština, Kostandinka Velkovska, sama je zatražila razrješenje, pa je jedino njen slučaj posve jasan i u skladu sa Statutom ZKM-a.

  • +8
Marko Torjanac Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Napomenuo je i da je pri pokušaju razrješenja preskočena i jedna proceduralna stepenica – prije prijedloga zaključka za razrješenje, Gradska skupština trebala je pokrenuti postupak za utvrđivanje prijedloga za razrješenje, koji je trebao sadržavati razloge smjene.

'Ta stepenica namjerno je preskočena upravo zato da se razlozi za smjenu ne bi naveli, jer oni ni ne postoje', izjavio je Torjanac.

Ustvrdio je kako je izigravanje zakona i pravila moguće i zato što u Odboru za izbor i imenovanja ne sjedi niti jedan predstavnik oporbe.

Klub gradskih zastupnika iz stranaka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, Zelene liste i Narodne stranke - Reformisti 22. ožujka predložio je da se Goran Sergej Pristaš i Boris Babić razriješe dužnosti te da se u Vijeće imenuju Ljiljana Štokalo, dipl. glumica, Marija Sekelez, akademska glumica, i dr.sc. Ivica Prlender.