NAGRADA ZA STILSKE VJEŽBE

Marko Torjanac: Ova odluka je ponižavajuća i pljuje na umjetnike ovog grada

27.02.2018 u 09:53

Bionic
Reading

Iako je nedavno predstava 'Stilske vježbe', koja obilježava 50. obljetnicu izvođenja, nagrađena za osobit doprinos promicanju kulturnog razvitka Hrvatske, na sjednici Skupštine Grada Zagreba 26. veljače zastupnici su odbili prijedlog da se njenim autorima, glumcima Leli Margitić i Peri Kvrgiću, redatelju Tomislavu Radiću i prevoditelju Tonku Maroeviću dodijeli nagrada od ukupno 150 tisuća kuna. Cifra je umjesto te svedena na 10 tisuća kuna, na što je reagirao redatelj, glumac i zastupnik Marko Torjanac ocjenjujući je 'ponižavajućom' te 'pljuvanjem na kulturu i umjetnike ovog grada'

Prema prvotnom prijedlogu, Pero Kvrgić i Lela Margitić, glumci kultne predstave, trebali su dobiti po 50 tisuća kuna, a prevoditelj Tonko Maroević te pokojni redatelj Tomislav Radić, odnosno njegovi pravni sljednici, po 25 tisuća kuna, ukupno 150 tisuća kuna. Razlog je osobit doprinos 'Stilskih vježbi' hrvatskoj kulturi, zbog čega ih je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 21. veljače nagradila Poveljom Republike Hrvatske. Zastupnici zagrebačke Skupštine su na sjednici 26. veljače međutim izglasali da se predstavi, odnosno njenim protagonistima i autorima, sveukupno dodijeli 10 tisuća kuna.

  • +3
Stilske vježbe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Planet Art

Odluku je na svome Facebooku komentirao zastupnik Skupštine, glumac i redatelj, ujedno producent ove predstave Marko Torjanac te iznos smatra ponižavajućim 'za sve četvero umjetnika koji su zlatnim slovima upisani u povijest hrvatske kulture'. 

'Apelirao sam na to da Skupština ne prihvati taj prijedlog i da radije ne dodijele ništa nego ovako ponižavajuću nagradu', tvrdi Torjanac i dodaje da namjerava odbiti određeni iznos od 10 tisuća koji je potvrdila Skupština.

Dodaje da je zastupnik Zlatko Hasanbegović bio i protiv smanjenog iznosa od 10 tisuća kuna.

'Smatrao je da financijsku nagradu autori i protagonisti 'Stilskih vježbi' ne trebaju dobiti i lagao da tim sredstvima ja namjeravam pokriti produkcijske troškove, iako je u aplikaciji jasno napisano da se radi o sredstvima za nagrade, što znaju i cijeli Odbor i Skupština. Dapače, tražio sam da se nagrade isplate direktno na račune umjetnicima i da uopće ne idu preko Planet Arta', piše Torjanac te kao 'autora ovog sramotnog prijedloga od 10 tisuća kuna' navodi predsjednika Skupštine Andriju Mikulića, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za javna priznanja.

Hasanbegović Torjanca optužio za sukob interesa

Kako navodi teatar.hr, Zlatko Hasanbegović je Torjancu na pritužbu da je iznos od 10 tisuća kuna sramotno malen uzvratio kako vlastitu producentsku nesposobnost pokušava namiriti iz gradske blagajne te da je pritom u sukobu interesa. Ustvrdio je i kako je Torjanac takvim činom uvrijedio i izvođače i autore 'Stilskih vježbi' te da nema nikakvih zasluga za dugovječnost predstave.

Redateljica Snježana Banović također se oglasila na svome Facebooku na tu temu.

'Kultura ovdje više nije ni sluškinja, postala je krpa za pod i poligon za primitivizme, vulgarnosti i klevete najniže vrste. Jedan od meni omiljenih pisaca, stari šmeker i cinik Charles Bukowski veli da treba biti glup s glupima jer su grubi i glupi isti: njima ništa ne možeš učiniti; jedino oni mogu, i učinit će, izvjesne stvari tebi. Doista, kulturnjaci, hoćemo li i ovo odšutjeti?'