'SAMOJED' NA ZAGREBI! FESTU

Marko Marković u performansu jede samoga sebe

11.09.2009 u 19:00

Bionic
Reading

Marko Marković na sceni dvorane Jedinstvo, 11. rujna u 19.30, u nastavku ciklusa 'Samojed' reže se i jede samoga sebe

Nakon pijenja vlastite krvi, Marko Marković večeras ide korak dalje, u proždiranju samoga sebe, i to doslovnom. Čin samoizjedanja, koji će se dogoditi na pozornici dvorane Jedinstvo u sklopu Zagrebi! Festivala, ne isključuje osvrt na moguću autoerotičnost i 'obnovljivost' tijela kao medija, no istovremeno daje vrlo čitljiv i direktan komentar na stvarnost.

Svojevrsno 'reduciranje' tijela, koje na kraju izranja obnovljeno i čvršće nego prije (ali bogatije ožiljcima koji svjedoče o činu), svoje korijene ima duboko u ritualnome i ex-voto oblicima ponašanja primitivnih zajednica. Umjetnik je tu poput katalizatora i kanalizatora dominantne sociološke slike beznađa, i kao takav vrijedna je jedinka koja stvara valove unutar dominantnog svjetonazora, tj. proizvodi sadržaj koji se ili proklinje ili poštuje.

'Nekada su ljudi jeli ljude, no danas izjedaju sami sebe te pritom stvaraju materijalno i duhovno nasljeđe osuđeno na propast. Zbog okolnosti u kojima se nalaze, povlače drastične poteze te su nekada spremni žrtvovati i sami sebe zbog okoline društva, politike, ljubavi, mržnje i statusa koji se nameće nad njihovom slobodom', objašnjava Marković svoj čin.