'SEDAM SMRTI' SLAVNE UMJETNICE

Marina Abramović sprema operu u kojoj će umrijeti sedam puta: Svjesna sam da je ovo zadnji dio moga života

14.03.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Gotovo 30 godina nakon što je došla na tu ideju, konceptualna umjetnica Marina Abramović napokon će realizirati svoj projekt, operu 'Sedam smrti', koju će režirati i u kojoj će glumiti. Premijeru je najavila 2020. u Münchenu, a namjerava gostovati i u londonskom Covent Gardenu

U 'Sedam smrti' Marina Abramović glumit će svoju heroinu Mariju Callas, koja će umrijeti u sedam opera, uključujući 'Madame Butterfly' i 'Toscu', u kojima glavna junakinja izvršava samoubojstvo.

'Dugo sam razmišljala o toj romantičnoj ideji umiranja zbog ljubavi', rekla je Abramović, dodajući da je Callas 'umrla od slomljenog srca'.

  • +22
Maria Callas Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Originalna zamisao umjetnice bila je angažirati sedam najvećih filmskih redatelja svijeta, pri čemu bi svaki režirao jednu scenu smrti i kreirao seriju od desetominutnih videa koji bi činili jedinstven film. Do kraja 2014. u projektu su pristali sudjelovati Roman Polanski, Alejandro González Iñárritu, Marco Brambilla, Giada Colagrande i Yorgos Lanthimos, ali se kasnije obznanilo kako Polanski i Iñárritu otpadaju.

  • +12
Marina Abramović Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Scenarij za film napisao je norveški pisac Petter Skavlan, koji Abramović sada adaptira za operu.

Umjetnica se u svome radu i ranije bavila temom smrti, prije svega u autobiografskoj predstavi 'Život i smrt Marine Abramović' iz 2011.

Sada, u dobi od 71 godine, smrtnost je tema koja ju stalno okupira, tvrdi.

'Svjesna sam da je ovo zadnji dio moga života. Koliko vremena mi je zaista preostalo i kako da ono što sam napravila za života prenesem i ostavim budućim generacijama? Takve me stvari jako okupiraju', otkrila je Marina Abramović.