NOVI BONTON

Margaret Atwood: Suvremenim muškarcima trebaju priručnici za ponašanje na spojevima

07.02.2018 u 12:29

Bionic
Reading

Opisujući pokret #MeToo kao 'simptom da je nešto očito pogrešno', kanadska autorica Margaret Atwood, najpoznatija po distopiji 'Sluškinjina priča', u intervjuu za BBC predložila je dodatne upute za muškarce prilikom odlazaka na spojeve

Margaret Atwood sugerirala je priručnike koji bi muškarcima pomagali da razumiju što se od njih očekuje 'u smislu ponašanja'.

Prije nekoliko dana autorica 'Sluškinjine priče' izazvala je negodovanja zbog komentara da je pokret #MeToo 'simptom narušenog pravnog sustava' i upozorenja da 'razumljiva i trenutno osvetoljubiva pravda može prerasti u kulturološki utemeljenu naviku linčovanja'.

U intervjuu za BBC Atwood je pojasnila da su promjene potrebne na tri područja:

'Prvi su zakoni i sudstvo, drugi velike institucije i korporacije, a treće je osobno ponašanje', zaključila je spisateljica.

'Nekoć je bilo mnogo knjiga o bontonu, koji danas kao da više ne vrijede. U 1950-im su nas bombardirali ovakvim sadržajem. Gdje su te dobre manire? Trebala bi postojati kolumna o njima, nešto u stilu 'što činiti u situaciji kada...?' Mislim da bi to muškarcima moglo pomoći da shvate što se očekuje od njih', rekla je Margaret Atwood.

  • +10
Prosvjedi za prava žena diljem svijeta Izvor: Profimedia / Autor: UPI

Upute bi se trebale odnositi na 'obične ljude koji misle da su na spoju', pojasnila je, ali o njihovom sadržaju nije htjela govoriti.

'Mislim da bi se mlađi time trebali pozabaviti. Meni je 78.'

Pokret #MeToo opisala je radije kao 'simptom da nešto nije u redu', umjesto kao cilj. Dodala je da djeluje 'kao alat ili oružje u određenim okolnostima'.

Atwood je jedna od brojnih pisaca koji su 2016. potpisali otvoreno pismo Sveučilištu Britanske Kolumbije, u kojem su tražili da se ne smijeni profesor i autor Steven Galloway, kojeg se teretilo za seksualni prijestup. Potpisivanje toga apela bilo je jednim od razloga zbog kojih su je pojedini prozvali 'mizoginom, lošom feministicom koja omogućava silovanje'.

Za BBC je komentirala da su kritike na njen račun bile 'standardne' kao i za 'sve koji kažu bilo što osim: vjerujem svemu što kaže žena'. Pojasnila je i da je 'prilično opasno pripisivati nepogrešivost bilo kojoj društvenoj skupini, bili to muškarci, popovi ili žene'.