PREDVIĐANJE BUDUĆNOSTI

Margaret Atwood kaže da su za 11. rujna teroristi 'ideju dobili' iz 'Zvjezdanih ratova'

11.04.2018 u 11:10

Bionic
Reading

Autorica 'Sluškinjine priče' Margaret Atwood komentirala je kako su pisci znanstvene fantastike sjajni u predviđanju budućnosti, a kao jedan od primjera navela je Georgea Lucasa čiji su 'Zvjezdani ratovi', konkretno scena eksplozije Zvijezde smrti iz 1977., 'na neki način' inspirirali terorističke napade u SAD-u 11. rujna 2001.

U intervjuu za Variety Margaret Atwood prisjetila se kako je kazališna adaptacija 'Sluškinjine priče' u Danskoj 2000. koristila lažne snimke eksplozija, a da su se među pogođenim građevinama našli i neboderi Svjetskog trgovačkog centra na Manhattanu. Nakon što su iduće godine zaista napadnuti, njujorški 'blizanci' su maknuti iz predstave, rekla je kanadska spisateljica čija ekranizacija 'Slušinjine priče' uskoro starta s drugom sezonom.

'Zar nešto takvo ne izaziva jezu?', pitala je Atwood i dodala kako spomenuta predstava temeljena na njenom bestseleru nije inspirirala teroristički napad 11. rujna 2001.

Napad na WTC 11. rujna 2001. Izvor: Profimedia / Autor: Beth Dixson / Alamy

'(Teroristi) nisu ideju dobili iz moje opere, ne brinite. Dobili su je iz 'Zvjezdanih ratova'', poručila je.

'Sjećate se prvog filma? Dva tipa avionom se zabijaju u nešto i izazivaju eksploziju? Jedina razlika je u tome što se u Zvjezdanim ratovima uspijevaju izvuku', komentirala je Atwood i dodala kako je nakon napada 11. rujna vlada unajmila hrpu holivudskih scenarista kako bi doznala kako bi se priča mogla dalje razvijati.

'Pisci znanstvene fantastike jako su dobri u tome, u predviđanju budućih događaja. Ne ostvari se svaki, ali su u pitanju zanimljivi scenariji 'što ako'', rekla je Atwood koja je angažirana u produkciji dvije serije nastale prema njenim romanima, Huluovoj 'Sluškinjinoj priči' i Netflixovoj 'Alias Grace'.

Druga sezona 'Sluškinjine priče' kreće 26. travnja.